Magda M. blog: Kulinarnie: Chili con carne

10 lipca 2014

Kulinarnie: Chili con carne


Zgodnie z zapowiedzią, dziś pierwsza odsłona moich kulinarno-cukrzycowych eksperymentów. Danie bardzo proste w przygotowaniu, zgodne z dietą cukrzycową, a przede wszystkim pyszne! Polecam szczególnie miłośnikom ostrzejszej kuchni, choć można je przygotować też w wersji łagodnej.

Składniki (na 2 porcje):


- 250 g chudego mielonego mięsa (u mnie wieprzowe z szynki),
- średnia cebula,
- ząbek czosnku
- 250 ml przecieru pomidorowego, passaty lub krojonych pomidorów (przeważnie jest to pół opakowania),
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- pół puszki czerwonej fasoli,
- 100 g kukurydzy konserwowej'
- sól, pieprz, curry, papryka, czosnek granulowany, majeranek, maggi,
- oliwa z oliwek,
- ryż brązowy do podania.

Przygotowanie:


Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dorzucić mięso, doprawić ulubionymi przyprawami. Ja dodałam odrobinę soli, czosnek granulowany, paprykę ostrą i curry. Podsmażyć i dusić pod przykryciem ok. 8 minut. Po tym czasie do mięsa dorzucić pomidorowe składniki łącznie z koncentratem, dodać trochę maggi, majeranku i pieprzu. Dusić przez ok. 10 minut. Na koniec dorzucić odsączoną i opłukaną fasolę i kukurydzę. Dusić kolejne 10 minut, ewentualnie doprawić do smaku. Podawać z ryżem.

Danie prezentuje się tak:



Taka porcja, nawet podana wg wskazań mojej diety cukrzycowej: z czterema łyżkami ugotowanego na sypko ryżu, zapewnia uczucie sytości na długi czas. Nie trzeba się przy tym też specjalnie napracować, danie praktycznie robi się samo. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP