Magda M. blog: Kulinarnie: Chili con carne

10 lipca 2014

Kulinarnie: Chili con carne


Cześć!

Zgodnie z zapowiedzią, dziś pierwsza odsłona moich kulinarno-cukrzycowych eksperymentów. Danie bardzo proste w przygotowaniu, zgodne z dietą cukrzycową, a przede wszystkim pyszne! Polecam szczególnie miłośnikom ostrzejszej kuchni, choć można je przygotować też w wersji łagodnej.

Składniki (na 2 porcje):

- 250 g chudego mielonego mięsa (u mnie wieprzowe z szynki),
- średnia cebula,
- ząbek czosnku
- 250 ml przecieru pomidorowego, passaty lub krojonych pomidorów (przeważnie jest to pół opakowania),
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- pół puszki czerwonej fasoli,
- 100 g kukurydzy konserwowej'
- sól, pieprz, curry, papryka, czosnek granulowany, majeranek, maggi,
- oliwa z oliwek,
- ryż brązowy do podania.

Przygotowanie:

Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dorzucić mięso, doprawić ulubionymi przyprawami. Ja dodałam odrobinę soli, czosnek granulowany, paprykę ostrą i curry. Podsmażyć i dusić pod przykryciem ok. 8 minut. Po tym czasie do mięsa dorzucić pomidorowe składniki łącznie z koncentratem, dodać trochę maggi, majeranku i pieprzu. Dusić przez ok. 10 minut. Na koniec dorzucić odsączoną i opłukaną fasolę i kukurydzę. Dusić kolejne 10 minut, ewentualnie doprawić do smaku. Podawać z ryżem.

Danie prezentuje się tak:



Taka porcja, nawet podana wg wskazań mojej diety cukrzycowej: z czterema łyżkami ugotowanego na sypko ryżu, zapewnia uczucie sytości na długi czas. Nie trzeba się przy tym też specjalnie napracować, danie praktycznie robi się samo. Polecam!

Buziaki, 

Darmowy hosting zdjęć

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP