Magda M. blog: Kulinarnie: Gulasz z boczniakami i kurczakiem

15 lipca 2014

Kulinarnie: Gulasz z boczniakami i kurczakiem


Cześć!

Dzisiaj kolejna odsłona kulinarnej części tego bloga. Tym razem przygotowałam gulasz z boczniaków, na których zapewne bym poprzestała, ale ponieważ każdy obiad ma zawierać też odpowiednią ilość białka, dołożyłam do tego pierś z kurczaka. 2-godzinne poszukiwanie boczniaków dziś rano zdecydowanie było tego warte :)


Składniki (na 4 porcje):

- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g boczniaków
- 200 g cebuli
- 200 g papryki czerwonej
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 2 kostki grzybowe/pieczarkowe
- olej
- sól, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka i ostra, rozmaryn, mąka w razie potrzeby.

Przygotowanie:

Najpierw w odrobinie wody rozpuścić kostkę grzybową, pokroić kurczaka w paski i zamarynować przez pół godziny w powstałym bulionie. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec w folii przez 25 minut. W międzyczasie zająć się resztą ;)
W głębokim garnku rozgrzać trochę oleju (2 łyżki), cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz. Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki, dorzucić do cebuli. Boczniaki umyć, pokroić w paski w poprzek blaszek i dorzucić do cebuli i papryki. Można też przesmażyć je na osobnej patelni aż do uzyskania złotego koloru (zrobię to następnym razem). Jak puszczą wodę - odparować ją na większym ogniu, po czym smażyć dalej i dorzucić do warzyw.
Kiedy wszystko razem się przesmaży, dolać do tego 200 ml wody, 100 ml przecieru pomidorowego, 1 liść laurowy i 2 kulki ziela angielskiego, drugą kostkę grzybową i dusić pod przykryciem przez około 20 minut.
Następnie, dorzucić do wszystkiego wyjętego uprzednio z piekarnika kurczaka. Podusić razem jeszcze 5-10 minut, żeby smaki się przegryzły, przyprawić wszystko do smaku solą, pieprzem, rozmarynem, papryką. Jeśli sos będzie za rzadki można dodać łyżkę mąki, przegotować. Ja dodałam do sosu łyżkę mąki orkiszowej (wcześniej ją zahartowałam).
Podawać z czym dusza zapragnie ;) U mnie dziś - kasza gryczana, a że średnio ją lubię, jutro pewnie będzie brązowy ryż albo kasza jaglana :) Smacznego!

Widok "prosto z gara"


I cała potrawa :)


Buziaki,

Darmowy hosting zdjęć

1 komentarz:

  1. Smacznego :)
    dziękuję za odwiedziny :)

    www.podrozprzezzycie2.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

TOP