Magda M. blog: Kulinarnie: Tagliatelle al tonno po mojemu

19 lipca 2014

Kulinarnie: Tagliatelle al tonno po mojemu


Cześć!

Dziś miało być coś innego, ale że nie jestem księżniczką, a prasowanie woła do mnie z utęsknieniem już od 2 tygodni, wrzucę tylko szybko przepis na coś zdecydowanie mojego. Danie o wdzięcznej nazwie 'tagliatelle al tonno', czyli po prostu makaron wstążki z tuńczykiem, szturmem zdobyło moje serce. Oto przepis:


Składniki:

- 130 g makaronu wstążki,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- puszka krojonych pomidorów,
- 150 g cebuli,
- czosnek,
- 80 g kukurydzy w puszce,
- oliwa z oliwek, sól, pieprz, cukier, papryka ostra, pieprz cayenne, papryka słodka, bazylia, oregano,
- parmezan do posypania (lub inny twardy ser).

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek. Dorzucić do tego pomidory, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podusić na średnim ogniu, aż woda z pomidorów trochę odparuje. U mnie odparowała nawet za bardzo, dlatego dodałam jeszcze trochę przecieru pomidorowego (ok. 100 ml), żeby sos był bardziej 'sosowaty' niż zwarty. Wrzucić do tego odsączonego tuńczyka i kukurydzę, doprawić paprykami, pieprzem cayenne i czym tam sobie chcemy. Dusić ok. 10 minut. W międzyczasie wstawić makaron. Pod koniec gotowania sos doprawić oregano i bazylią. Ja dodałam do sosu dużo świeżej bazylii i mniej oregano z paczki (bo suszone zioła mają znacznie mocniejszy aromat, niż świeże). Podawać z makaronem ugotowanym al dente, posypać startym parmezanem. Zajadać się ostrożnie, bo danie jest takie dobre, że niechcący można połknąć własny język ;) Smacznego!



I uroczyście przysięgam, że w przyszłym tygodniu będzie bardziej 'dzieciowo' a mniej 'żarciowo' :)

Buziaki,

Darmowy hosting zdjęć

6 komentarzy:

  1. Pychota! Lekkie danie, na takie upalne dnia idealne :) Już wiem, gdzie zaglądać po inspiracje kulinarne! A co 'dzieciowych' wpisów to jeszcze będziesz miała tyyyle czasu żeby się wykazać :)

    Buziak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W międzyczasie na pewno pojawi się sporo przepisów do wypróbowania, mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu :)

      Usuń
  2. Ja spróbowałam! Nawet zrobiłam i... mmm :) przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że Wam smakowało! Zrób z łososiem teraz, koniecznie :)

      Usuń

TOP