Magda M. blog: Kulinarnie: Warzywne curry z indykiem

23 lipca 2014

Kulinarnie: Warzywne curry z indykiem


Cześć!

Dzisiaj coś dla miłośników bardzo popularnych w Polsce warzyw w nieco orientalnym wydaniu. Warzywne curry z indykiem i brązowym ryżem to mój dzisiejszy obiad i coś, co warto wypróbować, bo jest zdrowe, proste i baaardzo pożywne.


Składniki:

- czosnek,
- cebula,
- indyk (200-300 g),
- kalafior (pół),
- marchewka (jedna średnia),
- fasolka szparagowa (z 300 g),
- bulion warzywny (2/3 szklanki),
- przecier pomidorowy,
- jogurt naturalny,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz ziołowy, curry, imbir, papryka słodka.

Przygotowanie:

Warzywa umyć, fasolkę oczyścić i poobcinać końce, marchewkę obrać i pokroić w talarki, kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Wszystkie razem gotować 5 minut w osolonym wrzątku.

W międzyczasie przygotować bulion, pokroić cebulę w piórka i indyka w kostkę albo paski.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią cebulę, czosnek i indyka. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i curry i podsmażyć. Kiedy mięsko nie będzie już surowe, na patelnię wrzucamy warzywa. zasypujemy jeszcze łyżeczką curry i 1/2 łyżeczki imbiru. Podlewamy przygotowanym bulionem i dusimy ok. 10 minut. Po 10 minutach próbujemy, czy nie trzeba doprawić, u mnie było strasznie słone, więc chlapnęłam pół opakowania przecieru pomidorowego, który miałam otwarty i pół małego jogurtu naturalnego - tak dla złagodzenia smaków ;)

Podałam z brązowym ryżem i posypałam natką pietruszki. Danie z tej ilości składników spokojnie wystarczy dla 3 osób, ale ja oczywiście rozłożyłam dla dwóch, czego rezultatem jest to, że tym razem nie opróżniłam całego talerza, a mimo to nie mogę się ruszyć z miejsca ;)

Ciekawy jest fakt, że ja nie przepadam ani za fasolką, ani za kalafiorem, ani za marchewką. Ale całość podana w taki sposób bardzo mi smakowała, dlatego też polecam spróbować i Wam! Inspirację do ugotowania tego obiadu zaczerpnęłam stąd, wprowadzając pewne modyfikacje.




Spróbujcie, warto :)

Buziaki,

Darmowy hosting zdjęć

1 komentarz:

  1. wygląda super, smakuje pewnie jeszcze lepiej..to dlatego nie mogłaś się oderwać do telefonu:) spróbuje i ja takie zrobić

    OdpowiedzUsuń

TOP