Magda M. blog: Kulinarnie: Cielęcina w sosie masala

26 sierpnia 2014

Kulinarnie: Cielęcina w sosie masala


Cześć!

Dziś ponownie przyrządzam coś, co bardzo lubię, czyli cielęcinę w sosie masala z brązowym ryżem. Jest to danie orientalne i polecam je wszystkim, którzy lubią hinduskie smaki!


Co prawda moja wersja jest szybka, dlatego, że w zeszłym roku wpadłam na genialny pomysł zamknięcia sosu masala w słoiczkach, natomiast przygotowanie sosu masala od zera wcale nie jest trudne ani czasochłonne, wymaga tylko dysponowania indyjską przyprawą - garam masala, którą jednak można znaleźć w delikatesach lub dużych supermarketach. Nie pamiętam już skąd wzięłam przepis, więc nie podam Wam oryginalnego źródła, ale gorąco zachęcam do wypróbowania tej potrawy.

Składniki:

- 300 g cielęciny;
1 czerwona cebula,
500 - 680 ml passaty,
2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce,
2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego,
po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego,
1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka octu winnego, octu balsamicznego lub sosu sojowego,
sól i świeżo zmielony pieprz,
5 - 6 łyżek jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

W garnku roztopić masło razem z czosnkiem i cebulą. Podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dodać pomidory, cukier, ocet winny i sól, świeżo zmielony pieprz i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Dodać obsmażone kawałki cielęciny przyprawione solą i pieprzem i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 - 15 minut, lub do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec zdjąć z ognia i dodać jogurt (u mnie na 2 porcje było to pół małego opakowania).








Aż ciężko uwierzyć, że z pozoru zwykły sos pomidorowy ma tak wyjątkowy smak!

Spróbujcie koniecznie!

7 komentarzy:

  1. no i teraz masakra... będzie za mną chodzić aż zjem no...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie masz wyjścia, musisz sobie zaplanować na któryś dzień :D

      Usuń
  2. pięknie i smakowicie to wygląda! przyznam, że w ogóle nie znam indyjskich przypraw, a już na pewno potraw..jak to smakuje? bardziej słodko-pikantnie czy słodko-kwaśno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm.... Słodko-pikantnie-kwaśno ;) Smak jest naprawdę wyjątkowy, nie da się go opisać, polecam Ci kupić garam masalę, kmin rzymski, i na tej podstawie masz szeroki wachlarz możliwości :)

      Usuń
  3. Nastepnym razem sprobuj z ryzem pure basmati firmy tilda... polecam :)

    OdpowiedzUsuń

TOP