Magda M. blog: Kulinarnie: Słoneczny łosoś w warzywach

7 sierpnia 2014

Kulinarnie: Słoneczny łosoś w warzywach


Cześć!

Dzisiaj proponuję lekkie, zdrowe i pożywne danie, łososia w trochę innym wydaniu. Oryginalny przepis pochodzi z Kuchni Lidla, zmodyfikowałam go jednak nieco na potrzeby diety cukrzycowej. Zapraszam!

Składniki:

- 350 g filetu z łososia,
- 2 średnie czerwone cebule,
- 1 mała cukinia (ok. 200g),
- 2 średnie pomidory (ok. 300g),
- 300 ml jogurtu greckiego,
- 50 ml mleka,
- cytryna,
- świeży rozmaryn i bazylia,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, tymianek, oregano, stewia (można zastąpić cukrem, ksylitolem, etc.)

Przygotowanie:

Z łososia zdjąć skórę, przekroić filet na pół, oprószyć solą i pieprzem.

Cebule i cukinię pokroić w półtalarki, a pomidory w kostkę. Przygotować 6 plasterków cytryny, kilka gałązek rozmarynu i bazylii.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno 3/4 przygotowanej cebuli, 3/4 cukinii i połowę pomidorów. Na warzywach położyć łososia, udekorować go cytryną, a w wolnych miejscach poukładać rozmaryn i bazylię.


Na wierzchu ułożyć resztę cebuli, cukinii i pomidorów.


Przygotować sos z jogurtu greckiego i mleka przyprawiony solą, pieprzem, odrobiną stewii, tymiankiem i oregano. W oryginalnym przepisie sos przyrządzony jest z 200 ml śmietany 30% i 150 ml białego wina, pieprzu i soli. Nie wątpię, że ta wersja jest nawet lepsza, ale dietetyczna też daje radę :)



Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem i grzaniem góra-dół) na 30 minut. Bez termoobiegu wystarczy zwiększyć temperaturę do 200 stopni.


Najlepiej podać z młodymi ziemniaczkami z wody z koperkiem.






Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP