Magda M. blog: Kulinarnie: Spaghetti z kurczakiem i warzywami w paprykowym sosie jogurtowym

1 września 2014

Kulinarnie: Spaghetti z kurczakiem i warzywami w paprykowym sosie jogurtowym


Hej!

Moja miłość do makaronów chyba jest już tu wszystkim doskonale znana ;) Ostatnio udało mi się odtworzyć danie, które często zamawiałam w jednym z lokali w Szczecinie. Stworzyłam oczywiście jego cukrzycową wersję i zamiast śmietany, która, jak mi się wydaje, jest w oryginalnym przepisie, użyłam jogurtu. Wyszło przepysznie i jestem z tego bardzo dumna, bo przepis na podstawie swoich kubków smakowych stworzyłam od A do Z samodzielnie :)

Składniki (sosu spokojnie wystarczy na 3 zwykłe porcje, lub 2 gigantyczne dla łasuchów i głodnych kobiet w ciąży ;) ):


  • 300 g piersi z kurczaka,
  • mała cebula zwykła,
  • mała cebula czerwona,
  • pół małej papryki żółtej,
  • pół małej papryki zielonej,
  • 3 małe marchewki,
  • 1/3 opakowania groszku konserwowego,
  • sos paprykowy/ajvar,
  • bulion warzywny,
  • jogurt naturalny/grecki,
  • przyprawa do kurczaka,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Dodać do niej pokrojonego w kostkę i przyprawionego przyprawą kurczaka.

Kiedy kurczak będzie prawie całkowicie podsmażony, dorzucić na patelnię pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Po 5 minutach dorzucić paprykę. Podsmażyć razem kolejne 5 minut.



W międzyczasie przygotować ok. 300 ml bulionu warzywnego i dolać go do warzyw i kurczaka. Wygotowywać bulion na dość dużym ogniu, aż marchewka będzie al dente. 


Kiedy uznamy, że marchewka jest odpowiednio miękka dodajemy do warzyw sos paprykowy - mój pochodzi z przetworów z zeszłego roku i dodałam go pół słoika. Nie pamiętam już przepisu, wiem, że pół dnia przeciskałam paprykę zwykłą i peperoni przez maszynkę do mięsa, potem to gotowałam i przyprawiłam, ogólnie, roboty było mnóstwo i cała kuchnia była okropnie brudna ;) Gdybym nie miała takiego sosu, do potrawy dodałabym 4 łyżki ajvaru (podejrzewam, że właśnie sos takiego typu mógł być w oryginalnym przepisie). 



Zagotować, dodać groszek, poddusić wszystko razem jeszcze 10 minut. Na sam koniec dodać jogurt - u mnie było to pół opakowania małego jogurtu naturalnego (niecałe 100 g) i 3 łyżki jogurtu greckiego. Jednak jakakolwiek kombinacja tu się sprawdzi. Amatorzy śmietany mogą dodać ją zamiast jogurtu - w smaku na pewno danie byłoby jeszcze lepsze. Pogotować jeszcze wszystko razem przez dosłownie 2 minuty i podawać - najlepiej z makaronem spaghetti.







Oczywiście jeśli chodzi o warzywa można je tu modyfikować, dać dowolną cebulę i paprykę, dodać brokuł i zrobić danie - śmieciucha, które jednak za sprawą sosu jest wyjątkowe i pyszne!

Gorąco zachęcam do wypróbowania!

6 komentarzy:

  1. Pycha :) Kochana świetny nowy design na blogu :)

    Buziak :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Musisz kiedyś do mnie wpaść na makaron! :)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie! Ja też makarony wprost kocham i uwielbiam! Dzisiaj robiłam pesto bazyliowe, ale coś czuję że na takie spaghetii najdzie mnie szybko ochota! Bo wygląda naprawdę smakowicie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A smakuje jeszcze lepiej, zapewniam :)

      Usuń
  3. a zabek czosnku do polechtania kubkow smakomych to co... hmm?? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaa no widzisz, zapomniałam, jak tworzę jakiś przepis i czosnek nie jest w nim absolutnie niezbędny to często zapominam ;)

      Usuń

TOP