Magda M. blog: Kulinarnie: Kurczak po baskijsku

30 października 2014

Kulinarnie: Kurczak po baskijsku


Cześć!

Dziś mam dla Was coś z archiwum na wypadek choroby, która właśnie zabiera mi siły - ale absolutnie nie jest to post drugiej kategorii ;) Z mojej ulubionej, kulinarnej serii, przedstawiam kurczaka po baskijsku!


Składniki na 2 porcje:
  • 700-800 g części z kurczaka,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół zielonej papryki,
  • pół żółtej papryki,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • jajko,
  • liść laurowy, papryka słodka, papryka ostra, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz,
  • brązowy ryż do podania.

Oryginalny przepis pochodzi z Kuchni Lidla, zmodyfikowałam go jednak na własne potrzeby. 

Przygotowanie:

Paprykę pokroić w paski a cebulę w piórka (i jeszcze na pół).


Kurczaka obieramy ze skóry, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i obsmażamy na rozgrzanym oleju z masłem z każdej strony po ok. 5 minut, po czym zdejmujemy go z naczynia.


Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy do nich liść laurowy i posypujemy rozmarynem. Do warzyw wrzucamy krojone pomidory, zagotowujemy i dusimy razem 5 minut. Po tym czasie dodajemy papryki, dusimy kolejne 10 minut. Następnie z powrotem wrzucamy do naczynia kurczaka, przyprawiamy wszystko tymiankiem, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.


Ponownie wyciągamy kurczaka z naczynia, żeby przygotować sos. Jajko roztrzepujemy z solą i pieprzem i łączymy z sosem warzywnym. 


Podajemy z ryżem, polewając go sosem, a na wierzch układając kurczaka.


 

Smacznego :)

2 komentarze:

TOP