Magda M. blog: Kulinarnie: Ziemniaczki Gordona Ramsay'a i klasyczny pieczony łosoś

14 stycznia 2015

Kulinarnie: Ziemniaczki Gordona Ramsay'a i klasyczny pieczony łosoś


Cześć!

Ostatnio czasu na gotowanie mam jak na lekarstwo, tym bardziej muszę wymyślać potrawy, których przygotowanie zajmuje jak najmniej czasu. To właśnie jedna z nich - wszystko praktycznie robi się samo. Jeśli lubicie pieczone ziemniaczki, mam dla Was najlepszy przepis na świecie - stworzony przez Gordona Ramsay'a, mojego kulinarnego idola ;) Do tego najzwyklejszy na świecie pieczony łosoś i mamy pyszny, pożywny i zdrowy obiad.


Składniki na to nieskomplikowane danie to ziemniaki i łosoś (plus przyprawy i odrobina oleju). Przygotowanie również jest niezwykle proste, a uwierzcie mi, warto poznać przepis na te złote i chrupiące ziemniaczki. Jest on następujący:

Ziemniaki pokrojone w niewielkie cząstki wrzucamy do wrzątku z łyżeczką soli i łyżeczką cukru. Gotujemy je dokładnie 8 minut. W międzyczasie przygotowujemy 3 łyżki oleju i wsypujemy do niego trochę ulubionych przypraw: u mnie zazwyczaj jest to papryka, czosnek, curry, sól i jakieś zioła (tymianek, zioła prowansalskie). Mieszamy. Po 8 minutach odcedzamy ziemniaki, wlewamy do nich olej z przyprawami i mocno wstrząsamy tak, aby ziemniaki uderzały o boki garnka i pokrywkę. Trochę się rozpadną, a 'papka', która powstanie na ich powierzchni ładnie się przypiecze. Wykładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego wcześniej do 180-190 stopni piekarnika na 40 minut. 

Kiedy ziemniaki będą już w piecu, przygotowujemy łososia -  skrapiamy go sokiem z cytryny, solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym. Zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy do pieca do ziemniaczków, wystarczy mu 20-25 minut. 

Danie podałam z niezawodną przy karmieniu piersią surówką z marchewki i jabłka ;) Pasowało! A wszystko wygląda tak:



2 komentarze:

  1. Super! Już wiem co jutro zrobię na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żołądek przekręcił mi się w drugą stronę - takie apetyczne i pachnące.

    OdpowiedzUsuń

TOP