Magda M. blog: Kulinarnie: Pierś z kurczaka z nadzieniem pietruszkowo-groszkowym

11 lutego 2015

Kulinarnie: Pierś z kurczaka z nadzieniem pietruszkowo-groszkowym


Cześć!

Od jakiegoś czasu realizuję swój plan dotyczący zdrowego odżywiania. Dlatego też przepisy, jakie w najbliższym czasie pojawią się na blogu będą raczej lekkie i nadające się dla osób dbających o linię. Dziś zapraszam na przepis na pieczoną pierś z kurczaka z nadzieniem - pastą z natki pietruszki i groszku.

Składniki: (na 2 porcje)


  • 220 g piersi z kurczaka,
  • 200 g groszku konserwowego,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka wędzona, pieprz cayenne.
Przygotowanie:

Z piersi wykroić dwa mniej więcej równe filety. Delikatnie rozbić, posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 

Przygotować pastę do faszerowania: groszek rozgnieść widelcem z posiekaną drobno natką pietruszki i dwiema łyżkami oliwy. Przyprawić solą, pieprzem, chilli i papryką wędzoną (mój ostatni kuchenny hit).

Rozłożyć równomiernie na rozbitych filetach, złożyć je na pół, zawinąć w folię aluminiową i piec w 180 stopniach około 20 minut.


Ja podałam danie z brązowym ryżem i surówki z papryki, pomidora i pora.




Smacznego :)

1 komentarz:

TOP