Magda M. blog: Kulinarnie: Kurczak słodko-kwaśny

15 maja 2015

Kulinarnie: Kurczak słodko-kwaśny


Hej hej!

Dawno nie było tu żadnego jedzonka. Czas więc to nadrobić! Dziś zapraszam na pysznego i bardzo szybkiego w przyrządzeniu kurczaka w słodko-kwaśnym sosie. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na coś, co nie wpisuje się w 100 procentach w ramy zdrowego odżywiania, prawda?


Składniki (na 4 porcje):
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 200 g papryki,
  • 200 g cebuli,
  • 5 plasterków ananasa z puszki,
  • mąka ziemniaczana,
  • olej,
  • ocet ryżowy,
  • ketchup,
  • cukier.

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w niewielką kostkę (ok. 1x1 cm). Przyprawić solą, pieprzem, imbirem i curry, albo mieszanką do kuchni chińskiej. Obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć przez 3 minuty w głębokim tłuszczu. Polecam do zwykłego oleju dodać trochę oleju do woka (dostępny np. w Lidlu, w tygodniu azjatyckim). Odsączyć kurczaka na papierowym ręczniku.

Wylać większość oleju, zostawić odrobinę i smażyć na nim pokrojoną w kostkę 1x1 cm cebulę i paprykę przez 3 minuty. Ananasa pokroić w podobną kostkę, dorzucić do warzyw, smażyć jeszcze 2 minuty. Do mieszanki dodać: ćwierć szklanki octu ryżowego, pół szklanki ketchupu i 3 łyżki cukru. Gotować przez chwilę. Dorzucić do tego kurczaka, wlać do wszystkiego pół szklanki wody z rozpuszczoną połową łyżki mąki ziemniaczanej, Powstanie z tego fajny sosik. Potrzymać wszystko na ogniu jeszcze 2-3 minuty, ewentualnie doprawić do smaku.

Podawać z ryżem, u mnie świetnie sprawdził się tu brązowy ryż basmati.



Polecam!

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie jedzenie :)
    alexanderkowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię... nie lubię... nie lubię... muszę jeszcze wspomnieć iż nie lubię... biedny kurczak :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedny kurczak, biedna świnka, biedna krówka... ;)

      Usuń
    2. Hmmm... jak je dasz do sosu slodko-kwasnego to... biedny kurczak, biedna świnka, biedna krówka... :P

      Usuń
    3. Biedne te zwierzątka są ;( A Ty je na słodko kwaśno przyrządzasz ;(

      Usuń
  3. Bardzo lubię Twoje przepisy! Pychota! Kurczaka słodko kwaśnego wręcz uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis bardzo mi się podoba, ciekawe czy będzie smakował mojej córci :) ale po składnikach widzę, że nie ma innej opcji!

    OdpowiedzUsuń

TOP