Magda M. blog: Kulinarnie: Gulasz cielęcy z warzywnymi plackami

27 stycznia 2016

Kulinarnie: Gulasz cielęcy z warzywnymi plackami


Gulasz - potrawa znana w każdym polskim domu. Występuje pod różnymi postaciami, można wrzucić do niej właściwie wszystko. Choć ten oryginalny, węgierski, rządzi się swoimi prawami - wymaga przepalenia przypraw na smalcu, duszenia z dużą ilością papryki, i długo by wymieniać, co jeszcze, to, jak dla mnie, przegrywa z tym, który przygotowałam wczoraj na obiad. Prostym gulaszem cielęcym w paprykowo-pomidorowym sosie. Podałam go z placuszkami z ziemniaków, cukinii i marchewki. Polecam Wam ten przepis na rozgrzewający, rodzinny obiad.

Przepis na gulasz znalazłam na stronie... Biedronki :P O tutaj. I troszkę go zmodyfikowałam.

GULASZ CIELĘCY:


Składniki (ok. 3 porcje):

- cielęcina 250 g
- olej 2 łyżki
- czerwona cebula
- czerwona i żółta papryka - po 1 sztuce
- 1 spora marchew
- czosnek 3 ząbki
- pomidory krojone puszka
- bulion warzywny szklanka
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka słodka wędzona, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Cebulę pokroić w dużą kostkę i podsmażać 5 minut na oleju. Do cebuli dorzucić mięso, również pokrojone w kostkę, obsypać je obficie papryką. Kiedy mięso się zetnie, dodać pokrojoną w grube plastry marchewkę, pokrojoną w grube paski paprykę i posiekane ząbki czosnku. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażać wszystko razem przez 3 minuty. Wlać pół szklanki bulionu (w oryginale było wino, ale ja jakoś nie praktykuję dodawania alkoholu do dań, które być może będzie próbowało dziecko), odparować. Doprawić rozmarynem, solą i pieprzem. Wlać pomidory z puszki, dolać pozostałe pół szklanki bulionu i dusić razem 50 minut. Pod koniec spróbować, doprawić do smaku. Można zaciągnąć mąką. 



gulasz cielęcy

prosty gulasz przepis

PLACKI Z ZIEMNIAKÓW, CUKINII I MARCHEWKI:


Składniki (4 porcje):

- 2 średnie cukinie
- 2 średnie marchewki
- 4 średnie ziemniaki
- mała dymka ze szczypiorkiem
- duży ząbek czosnku
- 2 jajka
- mąka
- pieprz, natka pietruszki, curry, tymianek

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut. W międzyczasie zetrzeć marchew i ziemniaki, też na dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody z cukinii, dodać do ziemniaków i marchewki. Posiekać dymkę i szczypiorek. czosnek przecisnąć przez praskę, dodać 2 jajka i mąkę do uzyskania kleistej, gęstej konsystencji. Doprawić do smaku - ja dodałam pieprz, natkę pietruszki, curry i tymianek. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ja smażyłam na oleju kokosowym, ale można użyć dowolnego. Placki lubią się rozwalać, dlatego trzeba dobrze docisnąć je na patelni i dość długo smażyć (ok. 4 min z każdej strony). Jeśli chcemy, żeby wyszły mniej słodkie, dodać mniej marchewki.




placki z cukinii ziemniaków i marchewki

placki ziemniaczano cukiniowe

placuszki warzywne

W obu daniach można modyfikować składniki tak, żeby można je było podać małemu dziecku. Gulasz zawsze możemy odlać przed dodaniem soli i przyrządzić jego delikatniejszą wersję. Co prawda naszej Majce z obiadu smakował najbardziej ogórek kiszony, ale zawsze warto próbować ;)




przepis na najlepszy gulasz

najlepszy gulasz

Smacznego ;)

4 komentarze:

  1. Super :) poproszę o więcej przepisów dla dzieci, na pewno skorzystam :) pozdrawiam, Marta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapisałam, lekko zmodyfikuję i mam nadzieję, że moje maluchy będą pałaszować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego dla chłopaków :) I dla mamy też :)

      Usuń
    2. Dzięki! Robiłam i... placki wygrały, gulaszu mogłoby w ogóle nie być. Dla chłopców oczywiście, bo mi przypasował bardzo :D

      Usuń

TOP