Magda M. blog: Kulinarnie: Pyszna zupa cebulowa

14 marca 2016

Kulinarnie: Pyszna zupa cebulowa


Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca... Przepyszna! Zupa cebulowa - jedna z moich ulubionych zup. Jedliśmy podobną wczoraj w restauracji i postanowiłam, że muszę choć zbliżyć się do tego smaku. Na czuja przyrządziłam więc podobną zupę w domu. Wyszła rewelacyjna! Spróbujcie sami :)

Zupę cebulową robiłam już kilka razy, z różnych przepisów, na winie, na mące, ale muszę powiedzieć, że ta, robiona intuicyjnie, wyszła najlepsza. Brak wina w niczym tu nie przeszkadza i wcale nie czyni dania mniej wykwintnym ;)

Składniki:
  • 1 kg cebuli,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub warzywno-wołowego (u mnie 1l warzywnego i 0,5l wołowego z ekologicznych kostek),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn,
  • ser cheddar,
  • grzanki

Wykonanie:

Cebulę pokroić w piórka dusić na maśle, długo, aż stanie się miękka i słodka. Zaraz po tym, jak się zeszkli dodać do niej cukru i odrobinę soli. Uważać, żeby się nie przypaliła, ale może się delikatnie zrumienić i skarmelizować.

Pod koniec duszenia cebuli dodać do niej po pół łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu.  Czosnek przepuścić przez praskę i również dodać do garnka. Przyprawić raz jeszcze solą i pieprzem.

Do cebuli wlać bulion. Gotować razem jeszcze ok. 40 minut.


Sekretem wyśmienitego i bogatego smaku cebuli jest dodatkowe zapieczenie jej przed podaniem.

Wlewamy zatem zupę do naczynia, które można wstawić do piekarnika, tarkujemy na wierzch sporą ilość sera cheddar lub innego twardego, długo dojrzewającego sera. Zapiekamy 5-10 minut w 180 stopniach. Przed samym podaniem na wierzch zupy układamy grzanki. Gotowe!




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP