Magda M. blog: Półprodukty kosmetyczne - jak ich używać?

16 maja 2016

Półprodukty kosmetyczne - jak ich używać?


Miałyście kiedyś styczność z półproduktami kosmetycznymi? Wszystkie świadome konsumentki na pewno choć słyszały o takich produktach jak koenzym Q10 czy kwas hialuronowy. Tak, produktach, a nie składnikach. Bo możemy kupić je solo i stosować według własnych receptur i upodobań. Dziś przedstawię Wam zestaw półproduktów kosmetycznych, które mam przyjemność wypróbować dzięki uprzejmości szczecińskiej firmy Esent. Firma ta była jednym ze sponsorów II edycji Matek na Dzikim Zachodzie - spotkaniu mam-blogerek, ale o tym wkrótce :)

Jakie (pół)produkty możemy wykorzystać w dbaniu o własną urodę? Przykłady oraz zastosowanie znajdziecie poniżej.

Kolagen z elastyną - jak używać?


Naturalnie możemy stosować kolagen z elastyna bezpośrednio na skórę (po rozcieńczeniu z wodą do stężenia 20 % ), najlepiej tuż przed nałożeniem kremu,oliwki,balsamu itp.

Można go też używać jako dodatek do ulubionego kremu, balsamu itp ( zachowując stężenie do 10-20% )



Po otwarciu opakowania przechowywać najlepiej w lodówce, przed użyciem doprowadzić ją do temperatury pokojowej. Z kremami mieszać w temperaturze do 34 stopni.



Rewelacyjne efekty przynosi mieszanie kolagenu z elastyna z oleje arganowym lub jojoba.

Działanie kolagenu z elastyną:

- silnie nawilża skórę
- tworzy cienki film na skórze zabezpieczający przed niekorzystnym wpływem otoczenia
- zwiększa sprężystość/elastyczność skóry
- zmiękcza skórę, nadaje skórze aksamitny dotyk
- doskonale wygładza zmarszczki
- powoduje optymalny przyrost tkanki skórnej w zmarszczce
- likwiduje "worki" pod oczami
- eliminuje przebarwienia skóry
- wygładza i spłyca blizny
- likwiduje cellulit i rozstępy
- znacznie ujędrnia, podnosi biust.



Kwas hialuronowy 3% - jak używać?


Zastosowanie 3 % roztworu jest bardzo szerokie, można go stosować podobnie jak krem, olejek, balsam czyli nanosząc go punktowo na obszary bardzo wysuszonej skóry, bądź bezpośrednio na zmarszczki, można go też używać jako dodatek do kremów, balsamów. Należy pamiętać, że jest to maksymalne kosmetyczne stężenie kwasu, może wywołać chwilowe zaczerwienie, w zamian za to efekt jest widoczny już po pierwszym zastosowaniu

Przykładowo stosując go waraz z olejem arganowym otrzymujemy znakomite serum.

Przy stosowaniu go bezpośrednio na włosy, zaskakująco szybko i skutecznie wzmacnia je ( włosy farbowane ) i zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Przy stosowaniu bezpośrednio na włosy należy go rozcieńczyć wodą, lub nawet dodać go odżywki do włosów.


Koenzym Q10 - jak używać?


Koenzym jest doskonałym środkiem pielęgnującym dla każdego rodzaju cery, a zwłaszcza do cery dojrzałej, suchej, zmęczonej, osłabionej chorobami i stresem.

Zalecane stężenie koenzymu Q10 w kosmetykach nie powinna przekraczać jednego procenta. Ten produkt jest gotowy do bezpośredniego użycia na skórę, wystarczy nanieść kilka kropel na skórę i delikatnie go wmasować. Zabieg powtarzać 2-3 razy w tygodniu.

Można go też stosować jako dodatek do kremów, masek.

Efekty stosowania.

Najważniejsze właściwości kosmetyczne koenzymu to :
- chroni przed rozpadem kolagen i elastynę zawarta w skórze
- spowalnia procesy starzenia się skóry
- działa przeciwzmarszczkowo
- poprawia elastyczność i ujędrnienie skóry
- poprawia koloryt skóry ( efekt natychmiastowego rozjaśnienia )
- chroni skórę przed działaniem wolnych rodników
- chroni skórę przed działaniem promieniowania UV
- łagodzi mikrourazy i zaczerwienienia.


Hydrolat z róży damasceńskiej - jak używać

Hydrolat można naturalnie stosować bezpośrednio na skórę, jako tonik odświeżający, bądź jako aromatyzujący dodatek do kąpieli.

Można go używać jako dodatek/składnik kremów/serum, składnik hypoalergicznych perfum , czy jako dodatek do płynów do higieny intymnej.

Działanie

Hydrolat przede wszystkim delikatnie nawilża skórę ( wiążąc wodę ), odświeża, poprawia krążenie i naturalnie nadaje skórze piękny aromat.

Jako składnik płynów do demakijażu, zmniejsza zaczerwienienie twarzy i uczucie zmęczenia oczu.

Nie można nie wspomnieć o działaniach typowo leczniczych, tak więc działa przeciwzapalnie, antyseptycznie, przyspiesza gojenie drobnych ran.


Korund kosmetyczny - jak używać?

Korund to produkt do wykonywania zabiegu mikrodermabrazji. Mikrodermabrazja jest bardzo prostym zabiegiem. Przed jej rozpoczęciem należy zmyć dokładnie makijaż. Korund rozprowadzić w , żelu do mycia twarzy, oliwce kosmetycznej bądź nie tłustym kremie. Przykładowa proporcja to łyżeczka korundu na 50-60 ml żelu), bądź 5-6 łyżeczki kremu. Po kilku zabiegach każda z Pań na pewno zmieni te proporcje dopasowując je do własnych potrzeb. Przygotowanym roztworem masujemy skórę przez okres 2-3 minut (należy zachować ostrożność stosując na najdelikatniejsze części ciała, a okolice oczu i ust omijać !!!). Po masażu spłukujemy i nanosimy krem, olej kosmetyczny, bądź balsam.

Podstawowe wskazania do mikrodermabrazji

- generalna regeneracja zdrowej skóry
- dla skóry zniszczonej, ze zmarszczkami
- skóra trądzikowa
- zaburzenia pigmentacyjne i przebarwienia
- rogowacenie skóry
- skóra zanieczyszczona z problemami
- blizny potrądzikowe
- wiotkość skóry
- łojotok
- zaskórniki i prosaki
- rozstępy i cellulit

Zabiegi należy powtarzać co tydzień (nie częściej!!!) do 10-12 zabiegów w jednej seri.

Bezpośrednimi skutkami mikrodermabrazji jest poprawa jędrności skóry, jej głębokie oczyszczenie, masaż pobudza tez krążenie podskórne co ma wpływ na jej lepsze odżywienie.
Peeling spłyca też zmarszki ( powierzchniowe ) i rozjaśnia przebarwienia.

Nie należy przeprowadzać zabiegów mikrodermabrazji :
- w przypadku zakażenia opryszczką, grzybica, bądź bakteryjnymi infekcjami skórnymi.
- należy bezwzględnie omijać, uszkodzenia, rany, okolice nadżerek.

Inne przeciwwskazania to :
- niektóre choroby krwi ( białaczki ), bądź nowotwory skóry
- poparzenia słoneczne
- skóra naczyniowa
- nie powinno się przeprowadzać zabiegów w okresie intensywnego opalania


Olej makadamia - jak używać?


Olej można stosować bezpośrednio na skórę, znakomicie sprawdzi się jako balsam po kąpieli. Można go też wmasowywać w końcówki włosów. Jest znakomitym rozpuszczalnikiem dla innych składników aktywnych ( np. oleju cynamonowego ).

Można go też używać jako dodatek do kremów, balsamów, odżywek do włosów itp.

Działanie

Doskonale zmiękcza i wygładza naskórek. Świetnie łagodzi podrażnienia po opalaniu i wspomaga leczenie urazów mechanicznych skóry, rozstępów i blizn

Włosom nadaje im niespotykany blask, odżywia.

Jest częstym składnikiem kremów, balsamów, kosmetyków antycellulitowych ( w połączeniu z olejem cynamonowym ). Można go też stosować jako olej do masażu.


Olej z dzikiej róży - jak używać?

Olej polecany jest do pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej, wystawionej na działanie niekorzystnych warunków środowiskowych (klimatyzacja, solarium). Produkt stosujemy bezpośrednio na skórę w stężeniu 100% ,oraz jako składnik dla kosmetyków o działaniu regenerującym czy anti-age.

Działanie.

Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, naturalnej witaminy E oraz naturalnych karotenoidów, pobudza skórę do produkcji kolagenu, przyspiesza procesy regeneracyjne (rozstępy !!!), lekko napina skórę i jest naturalnym antyoksydantem.


Olej jojoba - jak używać?


Można stosować bezpośrednio na skórę ( podobnie jak balsam czy krem ). Olej można również wmasowywać we włosy (suche) po 30-120 minutach należy je umyć łagodnym szamponem.

Jest znakomitym dodatkiem do kremów i balsamów i szamponów ( home made ).

Działanie

Olej jojoba zachowuje naturalną kwaśną warstwę ochronną skóry, dzięki temu skóra pozostaje młoda, elastyczna i gładka, jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o faktorze około 4. Dzięki olejowi jojoba można uniknąć poparzenia słonecznego, poza tym opalenizna będzie miała ładny oliwkowy kolor i będzie się utrzymywać się bardzo długo.

Może być używany do pielęgnacji skóry wrażliwej, pomaga w leczeniu zapaleń skóry( np. łuszczycy ) i trądziku. Zawiera kwas mirystynowy, wspomagający leczenie zapalenia stawów.


Glinka biała - jak używać?


Najczęściej glinka wykorzystywana jest do przygotowywania maseczek. Do glinki dodajemy wówczas wodę i (lub) olejek np. rycynowy. Po nałożeniu nie doprowadzamy do wyschnięcia glinki, poprzez spryskiwanie, bądź nałożenie wilgotnego kompresu.

W przypadku gdy dodawana jest do kosmetyków w płynie należy pamiętać ze glinka nie rozpuszcza się w wodzie, a tworzy w niej zawiesinę, w związku z czym preparat należy przed użyciem wstrząsnąć.

Działanie

Jest to najdelikatniejsza glinka, przeznaczona dla cery delikatnej, suchej i dojrzałej. Dzięki wysokiej zawartości kaolinu ( krzemianu glinu ) ma właściwości ściągające i zabliźniające. Maseczki z glinki delikatnie oczyszczają skórę, nie pozbawiając jej, bariery ochronnej. Regularne stosowanie okładów z glinki zapewnią skórze piękny koloryt i zdrowy wygląd.

Nie sposób nie wspomnieć o działaniach dermatologicznych, okłady z glinki (maseczki) usuwają bardzo delikatnie martwe komórki naskórka i stymulują procesy regeneracyjne w skórze.

Stosowana jako dodatek do kosmetyków nadaje im właściwości matujące, oraz odżywcze (wzbogaca je o sole mineralne i inne mikroelementy).


Znacie tego typu produkty? Używacie? A może dopiero macie ochotę spróbować? To nie pierwsza moja przygoda z półproduktami kosmetycznymi, ale jestem bardzo podekscytowana wizją testowania nowych nabytków. Zaczynam od mikrodermabrazji. To, co, mamy, upiększamy się? :)

*Opis, działanie i zastosowanie oraz zdjęcia produktów pochodzą ze strony producenta www.esent.pl

3 komentarze:

  1. Jako laik w tej tematyce napiszę tylko że post bardzo przydatny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wpis, w końcu wiem co jest do czego, bo tak to tylko kiedyś korund i kwas hialuronowy używałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam bardzo uzywanie olejkow i kwasu,osobiscie nie uzywam kremow juz od roku ,moja skora wyglada o wiele lepiej

    OdpowiedzUsuń

TOP