Magda M. blog: Drugie życie bananów - przepis na chlebek bananowy

11 lipca 2016

Drugie życie bananów - przepis na chlebek bananowy

chlebek bananowy

Prawie czarne banany, tęsknie spoglądające w Twoją stronę... Codziennie obiecujesz sobie, że 'tym razem na pewno się nie zmarnują'... Znasz to? Mam na to sposób! Od niedawna banany w moim domu nie mają prawa się zmarnować - przechodzą bowiem reinkarnację i stają się najlepszym na świecie, wilgotnym, aromatycznym i przepysznym chlebkiem bananowym. Pozostałe składniki są tak proste, że na pewno każda gospodyni ma je w domu. Zobaczcie, jak podarowałam drugie życie sczerniałym, smętnym bananom.

Składniki:


Mokre:

- 3 duże 'przejrzałe' banany, takie z poczerniałą skórką,
- 1 duże jajko,
- pół szklanki oleju,
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (ewentualnie zamiast części cukru ze składników suchych, cukier waniliowy).

Suche:

- 2 szklanki mąki,
- pół szklanki brązowego cukru,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- duża szczypta cynamonu,
- bakalie (opcja, ale zalecana): u mnie 5 łyżek wiórków kokosowych, 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, kilka posiekanych suszonych moreli, migdały do dekoracji. Możemy tu wrzucić wszystkie bakalie, jakie sobie zażyczymy.

Przygotowanie:


Mokre składniki zblendować lub pognieść banany widelcem i rozmieszać wszystko na papkę. 

W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich składniki mokre ciągle mieszając. Do przygotowania chlebka nie potrzebujemy miksera, a przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilkę.

chlebek bananowy

chlebek bananowy

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy 55 minut, najlepiej w keksówce. Skórka z wierzchu na pewno mocno zbrązowieje, może też popękać, to nic. Obłędny zapach będzie wydobywał się z piekarnika już po kilkunastu minutach. Zapewniam!

chlebek bananowy

chlebek bananowy

Chlebek najlepiej smakuje na ciepło, ale i na zimno bardzo szybko znika z talerze. Zaproponuję Wam też wersję 'na bogato', bo świetnie się komponuje z tym chlebkiem. Jeśli mamy ochotę na potężną dawkę kalorii, ale takich dobrych, możemy posmarować chlebek masłem orzechowym. Polecam Wam masła firmy Primavika, dzięki której miałam możliwość skosztować tych frykasów - są to produkty naturalne, bez soli i cukru, wyprodukowane z wyselekcjonowanych składników. Próbowaliście kiedyś masła z nerkowców? Nie? Niebo w gębie! A z bananowym chlebkiem tworzą duet idealny :)

chlebek bananowy

chlebek bananowy

chlebek bananowy

chlebek bananowy

chlebek bananowy

chlebek bananowy

4 komentarze:

  1. Będę musiała wypróbować ☺ u mnie zazwyczaj x takiego banana są placuszki z kaszy manny z przepisu alaantkowe blw - Marysia je uwielbia, przy następnych bananach będzie chlebek 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię takie proste przepisy, do tego smakowite :) Z pewnością wypróbujemy.

    OdpowiedzUsuń
  3. TypowaRodzina17 lipca 2016 12:29

    uwielbiamy chlebek bananowy - nasz wzbogacamy jeszcze gorzką czekoladą, akurat dzisiaj pieczemy. A masełka Primaviki goszczą u nas stale. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, o, gorzka czekolada to dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

TOP