Drugie życie bananów – przepis na chlebek bananowy

Prawie czarne banany, tęsknie spoglądające w Twoją stronę… Codziennie obiecujesz sobie, że 'tym razem na pewno się nie zmarnują’… Znasz to? Mam na to sposób! Od niedawna banany w moim domu nie mają prawa się zmarnować – przechodzą bowiem reinkarnację i stają się najlepszym na świecie, wilgotnym, aromatycznym i przepysznym chlebkiem bananowym. Pozostałe składniki są tak proste, że na pewno każda gospodyni ma je w domu. Zobaczcie, jak podarowałam drugie życie sczerniałym, smętnym bananom.

Składniki:

 

Mokre:

– 3 duże 'przejrzałe’ banany, takie z poczerniałą skórką,
– 1 duże jajko,
– pół szklanki oleju,
– pół szklanki jogurtu naturalnego
– łyżeczka ekstraktu waniliowego (ewentualnie zamiast części cukru ze składników suchych, cukier waniliowy).
 

Suche:

– 2 szklanki mąki,
– pół szklanki brązowego cukru,
– łyżeczka sody oczyszczonej,
– duża szczypta cynamonu,
– bakalie (opcja, ale zalecana): u mnie 5 łyżek wiórków kokosowych, 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, kilka posiekanych suszonych moreli, migdały do dekoracji. Możemy tu wrzucić wszystkie bakalie, jakie sobie zażyczymy.
 

Przygotowanie:

 
Mokre składniki zblendować lub pognieść banany widelcem i rozmieszać wszystko na papkę. 
 
W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich składniki mokre ciągle mieszając. Do przygotowania chlebka nie potrzebujemy miksera, a przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilkę.

 

chlebek bananowy

 

chlebek bananowy
 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy 55 minut, najlepiej w keksówce. Skórka z wierzchu na pewno mocno zbrązowieje, może też popękać, to nic. Obłędny zapach będzie wydobywał się z piekarnika już po kilkunastu minutach. Zapewniam!

 

chlebek bananowy

 

chlebek bananowy
 
Chlebek najlepiej smakuje na ciepło, ale i na zimno bardzo szybko znika z talerze. Zaproponuję Wam też wersję 'na bogato’, bo świetnie się komponuje z tym chlebkiem. Jeśli mamy ochotę na potężną dawkę kalorii, ale takich dobrych, możemy posmarować chlebek masłem orzechowym. Polecam Wam masła firmy Primavika, dzięki której miałam możliwość skosztować tych frykasów – są to produkty naturalne, bez soli i cukru, wyprodukowane z wyselekcjonowanych składników. Próbowaliście kiedyś masła z nerkowców? Nie? Niebo w gębie! A z bananowym chlebkiem tworzą duet idealny 🙂

 

chlebek bananowy

 

chlebek bananowy

 

chlebek bananowy

 

chlebek bananowy

 

chlebek bananowy

 

chlebek bananowy

Cieszę się, że tu jesteś i że interesują Cię moje treści! Bądź na bieżąco i:

- polub moją stronę na Facebooku TUTAJ
- dołącz do mojej grupy Zadbane i zaradne mamy :)
- śledź kadry z naszego życia i moje kulinarne poczynania na Instagramie TUTAJ
- inspiruj się ze mną na Pinterest TUTAJ
- A jeśli jesteś lub chcesz zostać użytkownikiem Thermomixa, koniecznie śledź mój Thermomixowy profil Magda M. i TM TUTAJ