Magda M. blog: Domowe ptasie mleczko na herbatnikowym spodzie

22 sierpnia 2016

Domowe ptasie mleczko na herbatnikowym spodzie

domowe ptasie mleczko

Lubicie słodkości? Założę się, że tak! A takie lekkie, puszyste ciacho to wspaniała propozycja na letnie dni. Domowe ptasie mleczko zastąpi też słodycze osobom na diecie, jeśli przyrządzimy je bez spodu, z gorzką czekoladą zamiast polewy. Jednym słowem - przedstawiam Wam przepyszny, wielofunkcyjny deser dla każdego :) Domowe ptasie mleczko na herbatnikowym spodzie oblane czekoladową, błyszczącą polewą, podane z sezonowymi owocami.


Składniki:

Na spód:
  • 220 g herbatników
  • 150 g miękkiego masła
Na mleczną piankę:
  • 250 ml zimnego mleka
  • 10 g żelatyny
  • 2 łyżki cukru
Na błyszczącą polewę:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3–4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2–3 łyżki wrzątku


Przygotowanie:


Herbatniki wrzucamy do malaksera i maksymalnie rozdrabniamy. Możemy też zrobić to tradycyjnie - tłukąc je tłuczkiem do mięsa w foliowej torebce ;) Masło rozpuszczamy i wlewamy do 'mączki' herbatnikowej, dokładnie mieszamy, ugniatamy porządnie w tortownicy i chowamy do lodówki.

W międzyczasie 10 g żelatyny zalewamy 250 ml zimnego mleka i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy do mleka 2 łyżki cukru lub ksylitolu, możemy też dodać ekstraktu waniliowego. Podgrzewamy mleko do momentu, aż cukier i żelatyna się rozpuszczą, nie gotujemy. Ubijamy na wysokich obrotach przez 15 minut, aż powstanie mleczna pianka. Wykładamy na herbatnikowy spód. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

domowe ptasie mleczko


Polewę przygotowujemy roztapiając masło, dodając do niego cukier puder. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. W międzyczasie żelatynę zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Masło z cukrem zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niego kakao oraz żelatynę. Masę studzimy, po czym wylewamy na mleczną piankę. Robimy to ostrożnie, bo pianka jest bardzo delikatna. Odstawiamy ciacho do lodówki do zastygnięcia polewy (uwaga, będzie błyszcząca i plastyczna, przez co nie będzie się łamać przy krojeniu). Dekorujemy owocami - świetnie komponuje się z malinami i porzeczkami.

domowe ptasie mleczko
domowe ptasie mleczko
domowe ptasie mleczko
domowe ptasie mleczko
domowe ptasie mleczko
domowe ptasie mleczko

Bon apetit!

.
Darmowy hosting zdjęć

9 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie i jestem przekonana, że obłędnie smakuje ;) Ja na środę też zamierzam zrobić pyszne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  2. To super proste i super pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie. No i narobiłam sobie ochoty na słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. akademiausmiechu.wroclaw.pl23 sierpnia 2016 17:10

    Przepysznie wygląda, w weekend koniecznie robię XD

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej, wygląda obłędnie! Aż szkoda jeść! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudowny przepis!! i te owoce ❤ chyba mam pomysł na ciacho na niedzielę...

    OdpowiedzUsuń

TOP