Magda M. blog: Petarda dla odporności - syrop z miodu, imbiru i cytryny

3 listopada 2016

Petarda dla odporności - syrop z miodu, imbiru i cytryny

syrop z miodu, imbiru i cytryny
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, w jaki sposób możesz wspierać odporność swoją i swojej rodziny? Mam dla Ciebie cudowną propozycję na jesień i zimę. To prawdziwa petarda dla odporności - w dobrym tego słowa znaczeniu. Syrop z miodu, imbiru i cytryny, który nie dość, że jest naturalny, to jeszcze smaczny i łatwy w przygotowaniu. Przepis znajdziesz poniżej.

syrop z miodu, imbiru i cytryny
syrop z miodu, imbiru i cytryny
syrop z miodu, imbiru i cytryny
Już od jakiegoś czasu lubię wyszukiwać różne naturalne sposoby na to, by zdrowiej żyć. W końcu trafiłam na ten przepis i zakochałam się w nim bez końca. Ponieważ stosuję syrop miodowo-imbirowo-cytrynowy dość krótko, nie mogę powiedzieć na własnym przykładzie, że działa cuda. Ale jak ma nie działać, skoro składa się ze składników od tysięcy lat wykorzystywanych do celów leczniczych?

Miód - działa silnie bakteriobójczo, wspiera pracę wszystkich układów naszego organizmu. Działa przeciwzapalny, jest prawdziwą skarbnicą witamin, mikro- i makroelementów.

Imbir - na grypę i przeziębienie działa podobnie jak aspiryna. Czyli po prostu je leczy! Silnie rozgrzewa, pomaga przy kłopotach z układem trawiennym, łagodzi migreny i bóle miesiączkowe. Można powiedzieć - kłącze orkiestra ;)

Cytryna - witamina C i flawonoidy w niej zawarte wyganiają przeziębienie z naszego organizmu. Chociaż jest kwaśna - odkwasza organizm, a to dobrze! Ma działanie bakteriobójcze.

To tylko namiastka właściwości tych drogocennych produktów. Jak je połączyć, by wycisnąć z nich to, co najlepsze?

Oto, czego potrzebujesz (z podanej porcji wychodzi ok. 400 ml syropu)
- 5 cm imbiru
- 1 dojrzała cytryna
- 4 łyżki miodu (ok. 100 g)
- 1 szklanka gorącej wody (ale nie wrzącej!)

Przygotowanie syropu:

Imbir po obraniu pokrój w cieniutkie plasterki, podziel na dwie porcje. Cytrynę sparz, z jednej połowy wyciśnij sok, a drugą, podobnie jak imbir, pokrój w plasterki. Jedną część imbiru i cytrynę w plastrach włóż do rondelka i zalej 1/3 szklanki gorącej wody, gotuj przez 5 minut. Resztę imbiru zalej sokiem z cytryny i pozostałą częścią wody (uważaj, żeby miała nie więcej niż 70 stopni), przykryj i odstaw. Odcedź wywar z rondelka i dodaj go do zaparzonej mikstury. Gdy wszystko przestygnie dodaj miód. Możesz też dodać szczyptę kurkumy, ja tak zrobiłam i dzięki temu syrop ma piękny, wyrazisty kolor. Kurkuma to też samo zdrowie, więc bez obaw! Przelej wszystko do słoika, w którym możesz przechowywać syrop ok. 2 tygodnie. Pamiętaj, by po każdym użyciu chować go do lodówki!

Dorośli mogą spożywać 3 łyżki stołowe syropu na dobę, sam lub jako dodatek do herbaty lub wody. Jeśli chcemy dodać syrop do herbaty, to tylko do przestudzonej! Cytryna i imbir tracą swoje właściwości powyżej 70 stopni, a miód już w 40 - dodając je do wrzątku marnujemy cenne witaminy. Dzieciom podawać do 2 łyżeczek na dobę. Przed pierwszym spożyciem odstawić na noc do lodówki. Przed każdym spożyciem przemieszać.

syrop z miodu, imbiru i cytryny
Petarda dla odporności
syrop z miodu, imbiru i cytryny
syrop z miodu, imbiru i cytryny
syrop z miodu, imbiru i cytryny
syrop z miodu, imbiru i cytryny
syrop z miodu, imbiru i cytryny

Podoba Ci się taki sposób wspierania odporności? Znasz go, a może stosujesz inne?

35 komentarzy:

  1. Już któryś raz czytam o tym syropie i muszę wreszcie pokonać lenistwo i go zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aleksandra Czaja13 listopada 2016 15:41

    Nie rozumiem, oddzcedz wywar i dodaj go do mikstry? Sok czy owoce? Nie jasny opis

    OdpowiedzUsuń
  3. Sok, sok oczywiście :) Później poprawię opis, by był bardziej zrozumiały, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. O, cieszę się, że znalazłam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię taki od początku października aż do marca, ale BEZ CUKRU!!!! Bo on osłabia odporność :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Strasznie dla mnie to niebezpieczne, bo bym zeżarł cały słoiczek naraz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Często używam imbir i cytrynę do herbaty i soków - mnóstwo dobrodziejstw :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A wiesz, masz rację, nie wiem czemu na to nie wpadłam, wyrzucam go z przepisu i następnym razem zrobię bez :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super - ta zmiana na pewno wyjdzie na zdrowie❗❗❗😍

    OdpowiedzUsuń
  10. Naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Magdalena Szymańska17 lutego 2017 19:53

    Cukier to pozywka dla bakterii, to się mija z celem

    OdpowiedzUsuń
  12. Masz rację, ktoś mi już zwrócił na to uwagę i drugą porcję robiłam bez, dzięki za przypomnienie, usuwam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Patrycja Pawlowska20 marca 2017 18:41

    Super przepis, na pewno wypróbuję, ponieważ jestem lekko przeziębiona. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawym "odpornościowym" syropem jest także ten przygotowywany z mniszka lekarskiego. ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wypróbuję, bo do tej pory przy przeziębieniu robiłam sobie koszmarka imbirowego, którego trudno było przełknąć ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. super sprawa! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kulinarna Strona Mocy8 września 2017 10:36

    No co Ty, a nasza rozgrzewająca, pyszna herbatka???? :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kulinarna Strona Mocy8 września 2017 10:37

    Plus kurkuma. Plus kurkuma. Zawsze kurkuma:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Agnieszka Filipiak10 września 2017 15:18

    Nie bardzo rozumiem... Cytryna i imbir tracą swoje właściwości w temperaturze powyżej 70 stopni, a w przepisie jest napisane, żeby zalać je gorącą wodą i gotować 5 minut.

    OdpowiedzUsuń
  20. Weronika Siwiecka12 września 2017 07:56

    Nie bardzo rozumiem imbir pokrój w plasterki i połowę cyyrhny w plasterkach zalej wodą i gotujemy... A następnie pisze o reszcie imbiru... Ale skąd go mam wziąć skoro go już gotuję...??

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzięki za zwrócenie uwagi - porcję imbiru trzeba podzielić na pół. Jedną część gotować a drugą nie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ta gotowana część ma służyć głównie do nadania syropowi wyraźnego aromatu - druga natomiast odpowiedzialna jest za witaminki - dlatego to przy niej trzeba uważać na temperaturę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Edyta Magdalena Jaros15 września 2017 19:23

    O nie może byc nic lepszego ! Zapraszam również do mnie na Youtube link: https://www.youtube.com/channel/UCq613mjchbUJnRQRd0YQPwg/videos?view_as=subscriber , subskrybuj i komentuj ♥

    OdpowiedzUsuń
  24. Oj muszę sobie coś takiego zrobić, w tym roku mój organizm zdecydowanie odmawia bycia zdrowym... Łapie wszystko co popadnie ;/ Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Agnieszka Filipiak17 września 2017 13:43

    Teraz już jasne :) dziękuję bardzo

    OdpowiedzUsuń
  26. Chętnie wykorzystam , wśród tylu innych syropków akurat tego nie robię :). I ma taki cudny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  27. cytryna ze skórka ma być pokrojona;)?

    OdpowiedzUsuń
  28. Teraz mi powiedz ile zostaje witaminy C z wygotowanej cytryny...? Lepiej popraw to bo dajesz wskazówki jak zrobić w połowie działający syropek, bez sensu taka robota. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie jest w połowie działający, tylko podwójnie działający! Połowa cytryny jest niegotowana, druga połowa to wywar, który również ma drogocenne właściwości, szczególnie jeśli chodzi o skórkę z cytryny ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Tak, tak! Skórka jest najbardziej drogocenna, tylko porządnie ją wyszoruj!

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie znoszę go. Ale piję. Czego się dla zdrowia nie robi...

    OdpowiedzUsuń
  32. A jak długo może stać taki syropek?

    OdpowiedzUsuń
  33. U nas obowiązkowy punkt jesieni! Prewencyjnie, nie czekamy na choroby i często noe nadchodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  34. przepis na pewno wypróbuje, czas jesienny sprzyja bowiem chorobom :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Jak mam miód scalony, nie płynny. Może być? :)

    OdpowiedzUsuń

TOP