Magda M. blog: Czekoladowo-waniliowa pianka na herbatnikowym spodzie

14 lutego 2017

Czekoladowo-waniliowa pianka na herbatnikowym spodzie

czekoladowo-waniliowa pianka
Pamiętacie mój przepis na domowe ptasie mleczko? Dziś przedstawiam wariację na jego temat - będzie nią czekoladowo-waniliowa pianka na herbatnikowym spodzie. Deser na Walentynki w sam raz - ale nie tylko! Jest to propozycja dla miłośników lekkich, fit deserów, która posmakuje też łasuchom - obiecuję!

Herbatnikowy spód to opcja, którą możemy pominąć lub zastąpić - kruchym spodem, biszkoptem czy bezą. Czekoladowy mus jako druga warstwa to pomysł Cecylii z bloga Goodbiteblog, lekko przeze mnie zmodyfikowany na potrzeby tego deseru. Waniliowa góra to moje ptasie mleczko. Wszystko oblane mleczną czekoladą, udekorowane po królewskiemu... Czekoladowo-waniliowa pianka na herbatnikowym spodzie to coś naprawdę wspaniałego na co dzień i od święta.

Składniki na herbatnikowy spód

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Składniki na mus czekoladowy 

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie cukier puder
  • 160 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka żelatyny 
  • kardamon, wanilia

Składniki na ptasie mleczko 

  • 250 ml mleka
  • 10 g (pełna łyżka stołowa) żelatyny
  • wanilia
  • 2 łyżki brązowego cukru

czekoladowo-waniliowa pianka

Przepis na herbatnikowy spód


Herbatniki kruszymy, możemy do tego użyć malaksera. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy je do herbatników, łączymy. Powstałą masę wykładamy na blachę lub większą tortownicę, solidnie ugniatamy, wkładamy do lodówki.

Przepis na mus czekoladowy


Jogurt wlewamy do miski od miksera. Mleko, miód (i cukier, jeśli wolicie słodsze - 1-2 łyżki), czekoladę w kawałkach, żelatynę, ziarenko kardamonu i pół laski wanilii umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do powstania jednolitej masy. Wyciągamy z garnuszka kardamon i wanilię, lekko przestudzamy masę i powoli dodajemy do jogurtu. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 15 minut. Wylewamy na spód herbatnikowy i odstawiamy do lodówki do stężenia.

Przepis na ptasie mleczko


Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy na 5 minut w garnuszku. Do mleka dodajemy cukier i wanilię (ewentualnie cukier waniliowy lub cukier i ekstrakt waniliowy). Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 15 minut. Wylewamy na mus czekoladowy, dobrze, gdyby był już chociaż częściowo zastygnięty. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Na wierzch możemy wylać polewę czekoladową - ja wybrałam czekoladę mleczną rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Możemy wybrać czekoladę gorzką lub po prostu posypać wierzch kakaem. Ja kakao wykorzystałam też pomiędzy dwiema piankami, stąd te czekoladowe smugi ;) Ciacho jakie powstało dekorujemy według uznania. My delektowaliśmy się deserem z truskawkami, malinami, borówkami i czekoladowym chipsem. Czekoladowo-waniliowa pianka na herbatnikowym spodzie to wspaniały, pyszny i lekki deser, zachęcam Was z całych sił do wypróbowania. Bon apetit!

czekoladowo-waniliowa pianka
czekoladowo-waniliowa pianka
czekoladowo-waniliowa pianka
czekoladowo-waniliowa pianka
czekoladowo-waniliowa pianka
MagdaDarmowy hosting zdjęć

30 komentarzy:

  1. Bożena Jędral14 lutego 2017 20:09

    O matko, ale pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie!!! Aż mam ochotę przejechać się do ciebie i wziąć kawałek :P Wiem, że umieściłaś przepis, jednak nie przepadam za gotowaniem w ogóle, a nad robieniem deserów w szczególności... Ale może podrzucę przepis teściowej i ona mi zrobi? :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Iza D- www.nietylkorozowo.pl14 lutego 2017 20:29

    mmmm ależ to pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. www.swiattomskiego.blogspot.co15 lutego 2017 07:09

    Prezentuje się wspaniale i.... Bardzo "grzesznie " ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sylwia Antkowicz15 lutego 2017 08:24

    Wygląda apetycznie, szczególnie dekoracja z owoców na górze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda bajecznie ♡ Rezerwuje pół blaszki (chociaż domyślam się, że nic nie zostało)
    Pozdrawiam Iga

    OdpowiedzUsuń
  7. Z moimi marnymi umiejętnościami kulinarnymi, raczej nie będę próbowała tego zrobić, ale wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze jest! Zrobiłam dużo! Zapraszam :) ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. No a jest nawet grzeczne, jak na taki smakołyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem ciekawa jak się sprawdzi agar zamiast żelatyny, czy też będzie taka piankowa konsystencja.

    Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  11. ale wygląda !!! <3 cudeńko na talerzu :D <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Myślę, że nie zrobi różnicy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Podnoszę rękawicę i mimo, że słabo mi idzie w kuchni to zrobię to :) Mega wygląda...liżę monitor

    OdpowiedzUsuń
  14. Aleksandra Tukendorf18 lutego 2017 11:14

    wow , ale piękność :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudnie to wygląda, muszę kiedyś wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda smakowicie :D mogę prosić takie z dostawą do domu :D ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale mi narobiłas apetytu! :) Muszę wypróbować, moja siostra będzie szczęśliwa, bo uwielbia takie pianki :)
    PS podobają mi się zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie ! Choć nie jest fit :D Ale od czasu do czasu można...:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda smakowicie, tylko ja bym spróbowała na agarze :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. No bardzo fit to nie jest, bardziej fit była pierwotna wersja - sama mleczna pianka z gorzką czekoladą. No ale wolę to niż mączno-jajeczne ciasto, choć i takie nie zaszkodzi raz na jakiś czas :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziękuję :) Polecam wypróbować przepis w takim razie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wow, wygląda niesamowicie, taki powiew lata :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda obłędnie. To musi smakować lepiej niż pączki!

    OdpowiedzUsuń
  25. naszebabelkowo.blogspot.com23 lutego 2017 18:45

    Ciasto wygląda po prostu przepysznie - takie małe kulinarne dzieło sztuki :) I te owoce ! Bardzo ładnie się to wszystko komponuje - i pewnie równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Anna Rozdejczer27 lutego 2017 16:01

    Pycha, tylko żelatynę zastąpię jej roślinnym odpowiednikiem, a poza tym kradnę :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Skazana na gór dożywocie7 marca 2017 14:21

    Wygląda bardzo apetycznie, wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  28. Matka Wielowymiarowa5 czerwca 2017 22:19

    jak ja uwielbiam czekolade! A to wyglada tak wybornie! Karola Jusin

    OdpowiedzUsuń

TOP