Czekoladowo-waniliowa pianka na herbatnikowym spodzie

Pamiętacie mój przepis na domowe ptasie mleczko? Dziś przedstawiam wariację na jego temat – będzie nią czekoladowo-waniliowa pianka na herbatnikowym spodzie. Deser na Walentynki w sam raz – ale nie tylko! Jest to propozycja dla miłośników lekkich, fit deserów, która posmakuje też łasuchom – obiecuję!

Herbatnikowy spód to opcja, którą możemy pominąć lub zastąpić – kruchym spodem, biszkoptem czy bezą. Czekoladowy mus jako druga warstwa to pomysł Cecylii z bloga Goodbiteblog, lekko przeze mnie zmodyfikowany na potrzeby tego deseru. Waniliowa góra to moje ptasie mleczko. Wszystko oblane mleczną czekoladą, udekorowane po królewskiemu… Czekoladowo-waniliowa pianka na herbatnikowym spodzie to coś naprawdę wspaniałego na co dzień i od święta.

Składniki na herbatnikowy spód

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

 

Składniki na mus czekoladowy 

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie cukier puder
  • 160 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka żelatyny 
  • kardamon, wanilia

 

Składniki na ptasie mleczko 

  • 250 ml mleka
  • 10 g (pełna łyżka stołowa) żelatyny
  • wanilia
  • 2 łyżki brązowego cukru

 

czekoladowo-waniliowa pianka
 

Przepis na herbatnikowy spód

Herbatniki kruszymy, możemy do tego użyć malaksera. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy je do herbatników, łączymy. Powstałą masę wykładamy na blachę lub większą tortownicę, solidnie ugniatamy, wkładamy do lodówki.

Przepis na mus czekoladowy

Jogurt wlewamy do miski od miksera. Mleko, miód (i cukier, jeśli wolicie słodsze – 1-2 łyżki), czekoladę w kawałkach, żelatynę, ziarenko kardamonu i pół laski wanilii umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do powstania jednolitej masy. Wyciągamy z garnuszka kardamon i wanilię, lekko przestudzamy masę i powoli dodajemy do jogurtu. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 15 minut. Wylewamy na spód herbatnikowy i odstawiamy do lodówki do stężenia.

Przepis na ptasie mleczko

 
Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy na 5 minut w garnuszku. Do mleka dodajemy cukier i wanilię (ewentualnie cukier waniliowy lub cukier i ekstrakt waniliowy). Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 15 minut. Wylewamy na mus czekoladowy, dobrze, gdyby był już chociaż częściowo zastygnięty. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
 
Na wierzch możemy wylać polewę czekoladową – ja wybrałam czekoladę mleczną rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Możemy wybrać czekoladę gorzką lub po prostu posypać wierzch kakaem. Ja kakao wykorzystałam też pomiędzy dwiema piankami, stąd te czekoladowe smugi 😉 Ciacho jakie powstało dekorujemy według uznania. My delektowaliśmy się deserem z truskawkami, malinami, borówkami i czekoladowym chipsem. Czekoladowo-waniliowa pianka na herbatnikowym spodzie to wspaniały, pyszny i lekki deser, zachęcam Was z całych sił do wypróbowania. Bon apetit!
 
czekoladowo-waniliowa pianka
czekoladowo-waniliowa pianka
czekoladowo-waniliowa pianka
czekoladowo-waniliowa pianka
czekoladowo-waniliowa pianka

Cieszę się, że tu jesteś i że interesują Cię moje treści! Bądź na bieżąco i:

- polub moją stronę na Facebooku TUTAJ
- dołącz do mojej grupy Zadbane i zaradne mamy :)
- śledź kadry z naszego życia i moje kulinarne poczynania na Instagramie TUTAJ
- inspiruj się ze mną na Pinterest TUTAJ
- A jeśli jesteś lub chcesz zostać użytkownikiem Thermomixa, koniecznie śledź mój Thermomixowy profil Magda M. i TM TUTAJ