Magda M. blog: Lekkie pappardelle ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

27 czerwca 2017

Lekkie pappardelle ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

pappardelle ze szparagami i szynką szwarcwardzką

Jeśli śledzisz mnie od jakiegoś czasu na pewno wiesz, że uwielbiam wszelkie makarony. Ponad połowa przepisów na blogu to właśnie dania z makaronem, tym razem postanowiłam odtworzyć pyszną propozycję, jaką miałam okazję konsumować ostatnio w mojej ulubionej włoskiej knajpie. Zapraszam na mój przepis na lekki, włoski makaron ze szparagami i szynką szwarcwaldzką.

Pappardelle ze szparagami i szynką szwarcwaldzką - składniki (na 3 osoby):


świeży makaron pappardelle
pęczek zielonych szparagów
3 ząbki czosnku
pół cukinii
kilka suszonych pomidorów
kilkanaście żółtych pomidorków koktajlowych
kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
3 łyżki masła klarowanego
tarty parmezan
sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie:


Na głębokiej patelni rozpuściłam masło klarowane (nie żałując, bo do makaronu nie przygotowuje się żadnego sosu), wrzuciłam na nie posiekany czosnek. Szparagi pozbawiłam zdrewniałych części, wrzuciłam je na patelnię wraz z pokrojonymi w mniejsze kawałki suszonymi pomidorami (suchymi, nie w oleju). Cukinię pokroiłam w ćwiartki, wrzuciłam na patelnię, po czym dodałam pokrojoną w mniejsze kawałki szynkę szwarcwaldzką. Na sam koniec dodałam przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko dusiłam razem przez kilka minut sprawdzając gotowość po twardości składników - gdy mi pasowała na patelnię wrzuciłam ugotowany makaron i porządnie wymieszałam wszystko razem. Składniki przełożyłam na talerze i posypałam wszystko parmezanem.

pappardelle ze szparagami i szynką szwarcwardzką
pappardelle ze szparagami i szynką szwarcwardzką
pappardelle ze szparagami i szynką szwarcwardzką
pappardelle ze szparagami i szynką szwarcwardzką
pappardelle ze szparagami i szynką szwarcwardzką
pappardelle ze szparagami i szynką szwarcwardzką

Gwarantuję Ci, że takie włoskie, lekkie pappardelle ze szparagami i szynką szwarcwaldzką to świetna propozycja na letnie dni, szczególnie jeśli lubisz warzywa. Dobry, szybki przepis na makaron z sezonowymi warzywami to podstawa w kuchni każdej nowoczesnej pani domu ;) Polecam, spróbuj koniecznie!

19 komentarzy:

  1. Urszula Dębska27 czerwca 2017 21:05

    Pysznie to wyglada. A może być zwykłe masło ? Klarowane majątek kosztuje :(

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... ale apetycznie wygląda chętnie bym takie pyszności zjadłą niestety moje chłopaki znając ich by tego nie tknęły a samej dla siebie to się nie chce oddzielnie robić porcji...

    OdpowiedzUsuń
  3. A oto dowód na To, że makaron też można jeść na lekko ;) ciekawe połączenie, nigdy tak nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda i pięknie i smacznie - dla mnie w wersji bez szparagów - pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Rety....<3 Składniki- dla mnie bomba- wszystko to co lubię najbardziej <3 Wnioskuję że musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż zrobiłam się głodna. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie! Uwielbiam potrawy w których podoba mi się każdy składnik z osobna. Wtedy całość będzie cudowna.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szparagi w sezonie, szczególnie te zielone. Zazwyczaj tylko gotuję na parze, ale Twój pomysł bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Spróbuję, tylko bez szynki!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chodzi za mną próba połączenia szynki szwarcwaldzkiej z szparagami, a chyba teraz jest na nie dobry czas. makaron uwielbiam, więc przepis zapisuję i obiecuję wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja mam fazę makaronową właśnie- a czegoś takiego jeszcze nie robiłam!
    ps.A nie jest za suche?

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam! Jak cudnie wygląda! I zapewne jeszcze lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy przepis. Wydaje się smaczne, chociaż muszę przyznać, że nigdy jeszcze nie próbowałam szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mój chłopak mógłby jesc makaron każdego dnia. Właśnie patrzy na Twój przepis i pyta: kiedy mi zrobisz? ;-) a więc chyba już mam pomysł na sobotni obiad.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda niesamowicie! Lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Angelika Ziętek30 czerwca 2017 13:14

    Wygląda przepysznie, koniecznie muszę spróbować!

    www.naturalnieandzia.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne w swej prostocie, uwielbiam takie dania. ;)

    OdpowiedzUsuń

TOP