Śniadanie to podstawa

Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Dostarcza energii wprowadzając maluchy w kolejny dzień pełen ekscytujących przygód. Żyjemy coraz szybciej coraz mniej czasu poświęcając na takie rzeczy jak wspieranie dziecięcych pasji i wspólne z dzieckiem odkrywanie tego, co leży w jego naturze.

Jesteś rodzicem? Zaangażuj się w życie swojego dziecka. Pomóż mu rozwijać i odkrywać jego pasje i zainteresowania. Zbierajcie razem liście – może z dziecka wyrośnie słynny biolog? Bawcie się w szkołę – być może maluch zostanie świetnym pedagogiem. Przygotowujcie wspólnie posiłki – a może pod Waszym dachem zamieszka mały Masterchef. Aby się uczyć, rosnąć i się rozwijać dziecko potrzebuje zbilansowanej diety, a co za tym idzie – regularnych i wartościowych posiłków.

Nie zapominaj o pełnowartościowym śniadaniu dla Twojego dziecka! Naprawdę lepiej wstać te kilkanaście minut wcześniej i spędzić je (najlepiej razem!) na przygotowaniu pysznego i sycącego posiłku. Jednym z moich ulubionych śniadań (nie tylko dla maluchów!) jest omlet. Ale nie taki rozbełtany i klapnięty placek z jajek, a naleśnikowy, puszysty, piękny omlet.

Można go przygotować z różnymi dodatkami, ostatnio zaprzyjaźniłam się z Mlekołakami Lubelli i to je postanowiłam wpleść do mojego przepisu. Po co? Bo TAKI omlet wygląda super! Zachęci dziecko do zjedzenia śniadania – wbrew pozorom maluchy bardzo zwracają uwagę na wizualny aspekt potrawy. Ponadto do białkowego posiłku wprowadzi niezbędne węglowodany. Lubella Mlekołaki Cinis Gwiazdki w takim śniadaniu wyglądają naprawdę fajnie, a do tego są smaczne i wartościowe (wyprodukowano je z wysokogatunkowej mąki pszennej oraz cynamonu, który idealnie pasuje do tego dania!)

Czego potrzebujemy do przygotowania śniadania mistrzów?

CYNAMONOWY PUSZYSTY OMLET Z CINIS GWIAZDKAMI

Składniki:

  • 1 szklanka płatków Lubella Mlekołaki Cinis Gwiazdki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki serka homogenizowanego (może być też jogurt lub mleko)
  • łyżka mąki
  • szczypta soli
  • masło do smażenia
  • do przybrania: dżem, owoce, bakalie – co kto lubi 🙂

Wykonanie:

Białka jaj ubij ze szczyptą soli. Gdy piana będzie niemal sztywna, dodaj do niej żółtka i teraz już ubijaj masę tylko do wymieszania. Ubijanie najpierw białek nie jest konieczne, ale to jedyny sposób na uzyskanie naprawdę puszystego omleta. W oryginalnym przepisie na omlet naleśnikowy jest mleko, ale ja mam patent na jeszcze lepszy smak. Ten patent to serek homogenizowany (waniliowy lub owocowy). Sprawia, że omlet jest naprawdę WOW. Taki serek (2 łyżki na 2 jajka i tak dalej) zmieszaj z masą jajeczną, do mieszaniny dodaj jeszcze dużą łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj i delikatnie wylej na patelnię. Na patelni uprzednio roztop masło (ok. pół łyżeczki) i ułóż płatki Lubella Mlekołaki Cinis Gwiazdki. Wzór z uśmiechniętą buzią czy kwiatkiem na pewno umili śniadanie Twojemu dziecku 🙂 Omlet smaż przez 4 minuty na niewielkim ogniu, przerzuć na drugą stronę (możesz przełożyć go na pokrywę patelni i potem na odwróconą patelnię, wtedy najmniej prawdopodobne, że się rozpadnie) i smaż jeszcze 2 minuty.

Gotowe!

Podaj go swojemu małemu zuchowi z dodatkami, jakie najbardziej lubi. Owoce, orzechy, miód, jogurt, dżem, słodki krem – do omleta pasuje wszystko 🙂 Czy nie fajnie jest czasem zaszaleć przy śniadaniu?

Po takim pierwszym posiłku dnia maluch na pewno będzie miał energię i wielką chęć do odkrywania świata i swoich pasji. A Ty pewnie też nie oprzesz się takim porannym smakołykom. Dla każdego coś miłego 🙂 Bon apetit!

Śniadanie to podstawa
Śniadanie to podstawa
Śniadanie to podstawa
Śniadanie to podstawa
Śniadanie to podstawa
Śniadanie to podstawa

Cieszę się, że tu jesteś i że interesują Cię moje treści! Bądź na bieżąco i:

- polub moją stronę na Facebooku TUTAJ
- dołącz do mojej grupy Zadbane i zaradne mamy :)
- śledź kadry z naszego życia i moje kulinarne poczynania na Instagramie TUTAJ
- inspiruj się ze mną na Pinterest TUTAJ
- A jeśli jesteś lub chcesz zostać użytkownikiem Thermomixa, koniecznie śledź mój Thermomixowy profil Magda M. i TM TUTAJ