Dziś ponownie przyrządzam coś, co bardzo lubię, czyli cielęcinę w sosie masala z brązowym ryżem. Jest to danie orientalne i polecam je wszystkim, którzy lubią hinduskie smaki!
Co prawda moja wersja jest szybka, dlatego, że w zeszłym roku wpadłam na genialny pomysł zamknięcia sosu masala w słoiczkach, natomiast przygotowanie sosu masala od zera wcale nie jest trudne ani czasochłonne, wymaga tylko dysponowania indyjską przyprawą - garam masala, którą jednak można znaleźć w delikatesach lub dużych supermarketach. Nie pamiętam już skąd wzięłam przepis, więc nie podam Wam oryginalnego źródła, ale gorąco zachęcam do wypróbowania tej potrawy.
Składniki:
- 300 g cielęciny;
- 1 czerwona cebula,
- 500 - 680 ml passaty,
- 2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce,
- 2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego,
- po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka octu winnego, octu balsamicznego lub sosu sojowego,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- 5 - 6 łyżek jogurtu naturalnego.
- 500 - 680 ml passaty,
- 2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce,
- 2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego,
- po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka octu winnego, octu balsamicznego lub sosu sojowego,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- 5 - 6 łyżek jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
W garnku roztopić masło razem z czosnkiem i
cebulą. Podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodać wszystkie przyprawy
i mieszając smażyć przez minutę. Dodać pomidory, cukier, ocet winny i sól,
świeżo zmielony pieprz i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i
gotować pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Dodać
obsmażone kawałki cielęciny przyprawione solą i pieprzem i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 - 15
minut, lub do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec zdjąć z ognia i
dodać jogurt (u mnie na 2 porcje było to pół małego opakowania).
Aż ciężko uwierzyć, że z pozoru zwykły sos pomidorowy ma tak wyjątkowy smak!
Spróbujcie koniecznie!
ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńBo to naprawdę dobre ;)
Usuńno i teraz masakra... będzie za mną chodzić aż zjem no...
OdpowiedzUsuńNie masz wyjścia, musisz sobie zaplanować na któryś dzień :D
Usuńpięknie i smakowicie to wygląda! przyznam, że w ogóle nie znam indyjskich przypraw, a już na pewno potraw..jak to smakuje? bardziej słodko-pikantnie czy słodko-kwaśno?
OdpowiedzUsuńHmmm.... Słodko-pikantnie-kwaśno ;) Smak jest naprawdę wyjątkowy, nie da się go opisać, polecam Ci kupić garam masalę, kmin rzymski, i na tej podstawie masz szeroki wachlarz możliwości :)
UsuńNastepnym razem sprobuj z ryzem pure basmati firmy tilda... polecam :)
OdpowiedzUsuń