Składniki:
- 1 średnia cukinia (ok. 250 g),
- cebula czerwona (ok. 100 g),
- łosoś wędzony (100 g),
- ser feta (45 g),
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano, majeranek.
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oliwy z oliwek. Dorzucić do niej pokrojoną w półtalarki cukinię, dolać trochę wody i poddusić razem, aż cukinia będzie al dente (nie za miękka, nie za twarda).
W międzyczasie wstawić makaron. Ja wykorzystałam resztki spaghetti i świderków :) Kiedy uznamy, że miękkość cukinii jest odpowiednia, wrzucamy na patelnię pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i ser pokrojony w drobną kostkę. Ja zamiast fety zawsze używam sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego z Biedronki. Wychodzi na to samo ;) Gdy ser się rozpuści wszystko przyprawiamy odrobiną soli (uwaga! feta i łosoś są mocno słone, nie przesadźcie!), pieprzem, i po 1/3 łyżeczki majeranku, tymianku, oregano i bazylii.
Wszystko podlewamy 2 łyżkami wody z makaronu.
Taki sosik wychodzi bardzo lekki, ze zdecydowaną nutą ziół. Polecam miłośnikom letnich smaków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz