Hej hej!

Dzisiaj, dla odmiany, przepis, który nie nadaje się dla słodkich mam 😉 Ponieważ jednak w mojej diecie pojawiła się wstrzykiwana insulina, mogę trochę manipulować tym, co zjem. Do tej pory było to jedyne danie, w którym wykorzystałam tę możliwość. Lubicie chińczyka? Ja też, bardzo! Przy nadarzającej się okazji postanowiłam spróbować stworzyć typowo chińskie danie w domu. Wyszło, a jakże, wyśmienite! Wymaga sporo pracy, ale gwarantuję, warto 🙂 Po przepis zapraszam poniżej.


Składniki (na 5-6 porcji):

  • 600 g piersi z kurczaka,
  • 2 szalotki,
  • pół papryki czerwonej,
  • pół papryki zielonej,
  • pół papryki żółtej,
  • mała puszka kukurydzy (140 g),
  • 2 nieduże marchewki,
  • pół małej kapusty pekińskiej,
  • 300 g pieczarek,
  • sos sojowo-grzybowy,
  • słodki sos chilli,
  • chiński makaron 3-minutowy.
Składniki na surówkę:

  • pół małej główki białej kapusty,
  • 2 średnie marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 ml octu ryżowego,
  • 75 g cukru (dałam mniej, tworząc mieszankę ksylitolu i stewii, nie było czuć różnicy),
  • łyżeczka soli,
  • 1/3 szklanki oleju.
Przygotowanie surówki:

Surówkę trzeba zrobić pierwszą, żeby zdążyły przegryźć się wszystkie smaki. Kapustę
szatkujemy, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko mieszamy. Ocet ryżowy, cukier, sól i olej
wrzucamy do garnka i razem gotujemy mieszając aż do połączenia składników. Marynatą zalewamy kapustę, dokładnie wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na czas przygotowania dania (na co najmniej godzinę).
Przygotowanie dania:

Kurczaka pokroić w paski, zamarynować w mieszance sosu sojowo-grzybowego i słodkiego sosu chilli. Marynata się nie zmarnuje, później dodamy ją na patelnię. Kurczaka marynować co najmniej pół godziny w lodówce.

Kurczaka usmażyć na oleju do woka na złoty kolor.
W międzyczasie przygotować warzywa: szalotkę pokroić w piórka, paprykę w paski, marchewkę w drobne słupki, a pieczarki poprzekrawać na ćwiartki.
Kurczaka po usmażeniu wyjąć z garnka i na tym samym oleju zeszklić szalotkę, następnie dodając do niej marchewkę. Smażyć razem ok. 5 minut.
Po tym czasie stopniowo dodawać do garnka paprykę. Rozgrzać patelnię, przesmażyć na niej pieczarki, niczym ich nie przyprawiając.
Po kolejnych kilku minutach do garnka dodać pokrojoną w paski kapustę pekińską.
Po kolejnych kilku minutach dodać przesmażone na patelni pieczarki.
Smażyć wszystko razem przez ok. 5 minut. Na sam koniec do garnka dorzucić odsączoną kukurydzę, resztkę, jaka została z marynaty, ok. 100 ml słodkiego sosu chilli oraz usmażonego wcześniej kurczaka. Ja wykorzystałam domowy, który zrobiłam w ramach akcji Perfekcyjna Pani Domu w zeszłym roku. Idealnie sprawdzi się jednak sklepowy sos Tao-Tao czy Vifon.
Dać wszystkim składnikom jeszcze kilka minut, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Kurczak ma być miękki, a warzywa średnio-twarde (uwaga, żeby nie rozgotować papryki i marchewki).
W międzyczasie ugotować makaron (można podawać też z ryżem). Na sam koniec porządnie rozgrzać patelnię i wrzucić na nią porcję makaronu i warzyw z kurczakiem, mieszając podsmażać przez ok. minutę.
Podawać z przygotowaną wcześniej surówką – jak u chińczyka, gwarantuję 🙂 Smacznego!

A wy, lubicie takie dania?

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’https://www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-92187595-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Cieszę się, że tu jesteś i że interesują Cię moje treści! Bądź na bieżąco i:

- polub moją stronę na Facebooku TUTAJ
- dołącz do mojej grupy Zadbane i zaradne mamy :)
- śledź kadry z naszego życia na Instagramie TUTAJ
- inspiruj się ze mną na Pinterest TUTAJ