Kulinarnie: Kurczak z warzywami po chińsku
Hej hej!
Dzisiaj, dla odmiany, przepis, który nie nadaje się dla słodkich mam 😉 Ponieważ jednak w mojej diecie pojawiła się wstrzykiwana insulina, mogę trochę manipulować tym, co zjem. Do tej pory było to jedyne danie, w którym wykorzystałam tę możliwość. Lubicie chińczyka? Ja też, bardzo! Przy nadarzającej się okazji postanowiłam spróbować stworzyć typowo chińskie danie w domu. Wyszło, a jakże, wyśmienite! Wymaga sporo pracy, ale gwarantuję, warto 🙂 Po przepis zapraszam poniżej.
- 600 g piersi z kurczaka,
- 2 szalotki,
- pół papryki czerwonej,
- pół papryki zielonej,
- pół papryki żółtej,
- mała puszka kukurydzy (140 g),
- 2 nieduże marchewki,
- pół małej kapusty pekińskiej,
- 300 g pieczarek,
- sos sojowo-grzybowy,
- słodki sos chilli,
- chiński makaron 3-minutowy.
- pół małej główki białej kapusty,
- 2 średnie marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 ml octu ryżowego,
- 75 g cukru (dałam mniej, tworząc mieszankę ksylitolu i stewii, nie było czuć różnicy),
- łyżeczka soli,
- 1/3 szklanki oleju.
szatkujemy, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko mieszamy. Ocet ryżowy, cukier, sól i olej
wrzucamy do garnka i razem gotujemy mieszając aż do połączenia składników. Marynatą zalewamy kapustę, dokładnie wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na czas przygotowania dania (na co najmniej godzinę).
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’https://www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(’create’, 'UA-92187595-1′, 'auto’);
ga(’send’, 'pageview’);