Hej hej! 馃檪
Dzi艣 na blogu post wyj膮tkowy – bo ju偶 setny! Z艂o偶y艂o si臋 艣wietnie, bo w weekend przypad艂y urodziny Szefuncia i zgodnie ze z艂o偶on膮 sobie samej obietnic膮, niezale偶nie od terminu porodu postanowi艂am mu upiec wyj膮tkowy tort 馃檪 Cudownie czekoladowy, rozp艂ywaj膮cy si臋 w ustach, przepyszny tort z Maltesersami, Wygl膮da i smakuje 艣wietnie i stanowi niebywa艂膮 ozdob臋 urodzinowego sto艂u.

Przepis pochodzi st膮d, podda艂am go tylko drobnym modyfikacjom, poniewa偶 moja tortownica ma chyba 24 cm, a nie 20, dlatego te偶 po upieczeniu pierwszego blatu trzeba by艂o ‘powi臋kszy膰’ drugi. W przepisie podam sk艂adniki, kt贸rych u偶y艂aBYM ja, gdybym jeszcze raz piek艂a ten tort w standardowej, ma艂ej tortownicy 24 cm.
Sk艂adniki na blat ciemny:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g mas艂a
  • 75 g cukry pudru lub drobnego cukru do wypiek贸w 
  • 2 du偶e jajka, w temperaturze pokojowej
  • 75 g m膮ki pszennej
  • 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego
  • p贸艂 艂y偶eczki proszku do pieczenia
Sk艂adniki na blat jasny:

  • 75 g bia艂ej czekolady
  • 75 g mas艂a
  • 75 g cukry pudru lub drobnego cukru do wypiek贸w 
  • 2 du偶e jajka, w temperaturze pokojowej
  • 75 g m膮ki pszennej
  • 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego
  • p贸艂 艂y偶eczki proszku do pieczenia
Sk艂adniki na krem:

  • 500 ml 艣mietany krem贸wki 30%
  • 1 艂y偶ka kawy zbo偶owej
  • 350 g mlecznej czekolady, po艂amanej
  • 2 艂y偶ki cukru pudru
Do dekoracji i uzasadnienia nazwy 馃槈 :
  • ok. 300 g cukierk贸w Maltesers
Przygotowanie:
Dzie艅 wcze艣niej przygotowujemy krem. W garnuszku doprowadzamy do wrzenia 艣mietan臋, po czym zdejmujemy j膮 z ognia i mieszamy z pozosta艂ymi sk艂adnikami. Co jaki艣 czas mieszamy i czekamy a偶 ostygnie, po czym na noc zostawiamy w lod贸wce.
Kolejnym etapem jest upieczenie ciasta. W garnku roztapiamy mas艂o, po czym dodajemy do niego posiekan膮 czekolad臋. Roztapiamy, mieszamy i odstawiamy, 偶eby troch臋 ostyg艂o. W mi臋dzyczasie jajka ubijamy na puszyst膮, jasn膮 mas臋 z cukrem. Kiedy czekolada z mas艂em nie b臋dzie ju偶 gor膮ca, dolewamy j膮 do masy jajecznej, ci膮gle mieszaj膮c. Do mieszaniny dodajemy ekstrakt waniliowy, a nast臋pnie przesian膮 m膮k臋 z proszkiem do pieczenia, ubijaj膮c przez chwil臋 na najni偶szych obrotach (u mnie s膮 bardzo niskie) lub mieszaj膮c. Pieczemy w 175 stopniach przez 25 minut w wy艂o偶onej papierem do pieczenia tortownicy. Tak samo post臋pujemy z dwoma blatami. Ja ten ciemny upiek艂am z mniejszej ilo艣ci sk艂adnik贸w (50g czekolady, itd.) i wyszed艂 za niski. Dlatego te偶 proponuj臋 zwi臋kszon膮 o 50% ilo艣膰 sk艂adnik贸w, wtedy blat wychodzi pi臋kny, r贸wny i piecze si臋 w sam raz.

Przedostatnim etapem jest doko艅czenie przygotowanego dzie艅 wcze艣niej kremu. Dobrze sch艂odzony ubijamy na najwy偶szych obrotach a偶 do uzyskania kremowej konsystencji. UWAGA 偶eby nie przebi膰, bo si臋 zwarzy i zepsuje. Ubitym kremem (ok. 60%) przek艂adamy blaty, a reszt膮 dok艂adnie obsmarowujemy tort na ca艂ej powierzchni.

‘Wisienk膮’ na naszym torcie s膮 przekrojone na p贸艂 i u艂o偶one na kszta艂t pask贸w cukierki Maltesers. Nie do艣膰, 偶e s膮 przepyszne, to jeszcze wygl膮daj膮 艣wietnie! Niestety ich dost臋pno艣膰 jest marna i swoje opakowanie zam贸wi艂am przez internet. Ale by艂o warto 馃檪

Tak prezentuje si臋 tort w ca艂ej okaza艂o艣ci 馃檪
A tak wygl膮da po przekrojeniu. Smaku opisa膰 si臋 nie da, trzeba spr贸bowa膰, gor膮co zach臋cam do wypr贸bowania tego przepisu!
Taki oto tort dosta艂 od nas w tym roku Tatu艣 i zas艂u偶y艂 na niego w stu procentach, bo Majka ma najlepszego Tat臋 na 艣wiecie 馃檪

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’https://www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-92187595-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Ciesz臋 si臋, 偶e tu jeste艣 i 偶e interesuj膮 Ci臋 moje tre艣ci! B膮d藕 na bie偶膮co i:

- polub moj膮 stron臋 na Facebooku聽TUTAJ
- do艂膮cz do mojej grupy聽Zadbane i zaradne mamy聽:)
- 艣led藕 kadry z naszego 偶ycia na Instagramie聽TUTAJ
- inspiruj si臋 ze mn膮 na Pinterest聽TUTAJ