Hej hej!
 
Dawno nie było tu żadnego jedzonka. Czas więc to nadrobić! Dziś zapraszam na pysznego i bardzo szybkiego w przyrządzeniu kurczaka w słodko-kwaśnym sosie. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na coś, co nie wpisuje się w 100 procentach w ramy zdrowego odżywiania, prawda?
 

Składniki (na 4 porcje):
 
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 200 g papryki,
  • 200 g cebuli,
  • 5 plasterków ananasa z puszki,
  • mąka ziemniaczana,
  • olej,
  • ocet ryżowy,
  • ketchup,
  • cukier.
 
Przygotowanie:
 
Kurczaka pokroić w niewielką kostkę (ok. 1×1 cm). Przyprawić solą, pieprzem, imbirem i curry, albo mieszanką do kuchni chińskiej. Obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć przez 3 minuty w głębokim tłuszczu. Polecam do zwykłego oleju dodać trochę oleju do woka (dostępny np. w Lidlu, w tygodniu azjatyckim). Odsączyć kurczaka na papierowym ręczniku.
 
Wylać większość oleju, zostawić odrobinę i smażyć na nim pokrojoną w kostkę 1×1 cm cebulę i paprykę przez 3 minuty. Ananasa pokroić w podobną kostkę, dorzucić do warzyw, smażyć jeszcze 2 minuty. Do mieszanki dodać: ćwierć szklanki octu ryżowego, pół szklanki ketchupu i 3 łyżki cukru. Gotować przez chwilę. Dorzucić do tego kurczaka, wlać do wszystkiego pół szklanki wody z rozpuszczoną połową łyżki mąki ziemniaczanej, Powstanie z tego fajny sosik. Potrzymać wszystko na ogniu jeszcze 2-3 minuty, ewentualnie doprawić do smaku.
 
Podawać z ryżem, u mnie świetnie sprawdził się tu brązowy ryż basmati.
 

 

 
Polecam!

Cieszę się, że tu jesteś i że interesują Cię moje treści! Bądź na bieżąco i:

- polub moją stronę na Facebooku TUTAJ
- dołącz do mojej grupy Zadbane i zaradne mamy :)
- śledź kadry z naszego życia na Instagramie TUTAJ
- inspiruj się ze mną na Pinterest TUTAJ