31 stycznia 2019

7 sposobów na oszczędzanie na jedzeniu

jak oszczedzac na jedzeniu

Analizując poszczególne kategorie kosztowe domowego budżetu, szybko można się zorientować, że wydatki na żywność stanowią z reguły jedną z najistotniejszych grup. Bezsprzecznie z jedzenia zrezygnować nie można (co by to było za życie!), jednak zdecydowanie warto przyjrzeć się bliżej wydatkom jakie ponosimy na wszelkie produkty spożywcze. Pole do optymalizacji kosztowej w tej kategorii jest naprawdę niemałe, co czyni potencjalne oszczędności naprawdę wartymi uwagi. Jak oszczędzać na jedzeniu?
jak oszczedzac na jedzeniu

#1 Planuj!


Podstawowa rada w jakimkolwiek aspekcie, związanym z pieniędzmi, zawsze jest taka sama: planuj! Spontaniczne zakupy, choć przyjemne, kończą się zwykle nabyciem wielu niepotrzebnych produktów, które bardzo często dogorywają w szafkach do momentu upływu daty przydatności do spożycia, po czym przy gruntownym sprzątaniu kuchni lądują finalnie w koszu na śmieci. Jak uniknąć takich sytuacji? Planując posiłki na cały tydzień lub przynajmniej kilka najbliższych dni będziemy w stanie przygotować listę wyłącznie tych produktów, które będą nam niezbędne i które na pewno szybko wykorzystamy. Jeśli wizyta w sklepie z listą zakupów nie zdaje w naszym przypadku egzaminu i zawsze kończy się zakupem kilku dodatkowych produktów, pomyślmy o zakupach online lub zabieraniu ze sobą gotówki wystarczającej jedynie na zakup tego, co potrzebujemy. Kartę zostawmy w domu!

Zobacz też: >> TYGODNIOWY PLANNER POSIŁKÓW + GOTOWE JADŁOSPISY DO POBRANIA<<

jak oszczedzac na jedzeniu

#2 Kupuj świadomie


Przygotowanie listy zakupów wcale nie zwalnia nas z bycia rozsądnym zarówno w kontekście wyboru samych produktów jak i sklepu, w którym dokonujemy zakupu. Sklepy osiedlowe bardzo często są dużo droższe niż dyskonty, choć nie jest to zasadą. Zlokalizujmy w swojej okolicy najtańszy sklep i w nim dokonujmy niezbędnych zakupów. Mając do wyboru kilka podobnych produktów, koniecznie porównajmy skład i pojemność. Nie kupujmy pakowanych owoców i warzyw, wybierajmy te na wagę, gdyż są zwykle dużo tańsze. Zorientujmy się ponadto, czy sklep oferuje karty lojalnościowe i możliwość gromadzenia punktów. Być może płacąc za zakupy kartą lub telefonem również nasz bank będzie skłonny wypłacić nam jakiś bonus – kart oferujących moneyback jest całkiem sporo na rynku, a wysokość zwrotów w skali miesiąca sięga od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. Łącząc wszystkie wymienione korzyści powinniśmy być w stanie zaoszczędzić przynajmniej kilkadziesiąt złotych w skali miesiąca.

#3 Zadbaj o prawidłowe przechowywanie 


Nieprawidłowe przechowywanie żywności prowadzi do szybkiej utraty przydatności do spożycia. Warto zatem zatroszczyć się o to, by warzywa i owoce przechowywać w przeznaczonej do tego szufladzie w lodówce, zaś produkty takie jak wędliny czy sery w hermetycznych torebkach i pojemnikach. Dzięki temu dłużej pozostaną świeże i większe będzie również prawdopodobieństwo tego, że nie wylądują w koszu. Pojemniki doskonale sprawdzą się również w kontekście sypkich produktów, które przechowujemy w szafkach i szufladach – tj. makarony, kasze, ryż czy cukier. Pojawienie się moli spożywczych może skutecznie zdziesiątkować nasze zapasy żywnościowe, dlatego zakup szczelnie zamykanych pojemników stanowi bardzo rozsądną inwestycję. 

#4 Zacznij gotować


Gotowanie to z jednej strony sztuka, zaś z drugiej najskuteczniejszy sposób na wygenerowanie dodatkowych oszczędności. Stołowanie się na mieście to wydatek mieszczący się przeważnie w granicach 15-30 zł. Za te same pieniądze będziemy w stanie przygotować obiad w domu nawet na kilka dni! Analogicznie jest z kanapkami kupionymi na stacji benzynowej lub sklepie zlokalizowanym w sąsiedztwie miejsca pracy. Za gotową kanapkę zapłacimy 5-10 zł, drugie tyle pochłonie kawa. Pijąc ją w domu i robiąc sobie samodzielnie kanapki zaoszczędzimy nawet kilkanaście złotych dziennie. Biorąc pod uwagę fakt, iż w skali miesiąca mamy przynajmniej 20 dni roboczych, potencjalne oszczędności mogą sięgnąć aż kilkuset złotych! Czy potrzeba lepszego powodu, by przekonać się do gotowania? 

jak oszczedzac na jedzeniu

#5 Naucz się gotować rozsądnie


Gotowanie w domu to niewątpliwie pierwszy krok ku lepszej diecie i oszczędnościom, jednak trzeba być świadomym tego, że dopiero z czasem pojawi się wprawa i doświadczenie, które pozwolą na skalowanie korzyści. O czym mowa? Chociażby o gotowaniu z produktów, które w danym momencie są łatwo dostępne, a przez to przystępne cenowo. Doskonale sprawdzą się przede wszystkim zupy oraz dania jednogarnkowe – zdrowe i pożywne, a przy tym niedrogie i przydatne do spożycia nawet przez kilka dni. Korzyści są zatem dwojakie – z jednej strony oszczędzamy jednocześnie czas, zaś z drugiej pieniądze. Im mniej przetworzonych i gotowych produktów w naszej diecie tym oszczędności proporcjonalnie większe, a sama dieta zdrowsza.

#6 Nie marnuj jedzenia!


Marnowanie jedzenia to nic innego jak bezsensowne wyrzucanie pieniędzy w błoto. By uniknąć takich sytuacji warto nie tylko dobrze planować i kupować tylko te produkty, których naprawdę potrzebujemy, ale też monitorować daty przydatności do spożycia. Produkty z krótką datą przydatności są nierzadko dostępne w atrakcyjniejszych cenach, jednak nigdy nie decydujmy się na ich zakup, jeśli istnieje ryzyko, że nie uda nam się ich wykorzystać. Kusząca cena jest w ich przypadku bardzo często pułapką - zamiast oszczędności generuje tylko niepotrzebny koszt. Przygotowując posiłki dla siebie i bliskich starajmy się również bazować na składnikach, które już posiadamy. Jeśli nie masz pomysłu, co możesz przygotować z posiadanych produktów, koniecznie skorzystaj z pomocy Internetu - wpisz w okienku wyszukiwarki co masz w lodówce, a szybko znajdziesz przynajmniej kilka ciekawych przepisów, bazujących na wymienionych składnikach.

jak oszczedzac na jedzeniu

#7 Pomyśl o samodzielnym przetwarzaniu żywności


Nawet najbardziej rozsądne i ekonomiczne podejście do zakupów i gotowania zawsze skutkuje pojawieniem się pewnych „nadwyżek”. Jak je wykorzystać? W tym z pewnością pomogą nam wskazówki naszych mam i babć. Nadmiar mięsa można zawsze zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów. Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie bigosu lub jakiegokolwiek innego dania, które pozwoli w 100% wykorzystać zalegające w lodówce produkty. Biorąc pod uwagę fakt, iż w sezonie letnim wiele warzyw i owoców kupić można w bardzo atrakcyjnych cenach, warto pomyśleć o ich przetworzeniu i przygotowaniu zapasów na zimę. Mowa chociażby o dżemach, za które w sklepach trzeba zapłacić przynajmniej kilka złotych za słoik. Przygotowując je samodzielnie można zaoszczędzić sporo pieniędzy, a dodatkowo być pewnym, że są przygotowane z wysokiej jakości produktów i bez niepotrzebnych konserwantów. Podobnie z innymi przetworami, takimi jak ogórki, papryka czy grzyby. W domowym zaciszu można również hodować zioła, kiełki czy nawet pomidorki koktajlowe. Jeśli dysponujemy choć skrawkiem ogródka pomyślmy też o kilku grządkach z warzywami i owocami. 

jak oszczedzac na jedzeniu

Oszczędzać na jedzeniu można na naprawdę wiele sposobów. Wymienione powyżej to tylko niewielki wycinek szerokiej palety sprawdzonych i naprawdę skutecznych metod. Warto jednak pamiętać o zachowaniu rozsądku i właściwym zbilansowaniu swojej diety. Nadmierna oszczędność można nas bowiem doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, a w konsekwencji pozostawienia wszystkich zaoszczędzonych pieniędzy w… pobliskiej aptece lub gabinecie lekarskim.
--------------------

Wpis specjalnie dla nas przygotowała


Natalia Olszewska, redaktorka bloga ikalkulator.pl, która sama o sobie pisze:

'Mam na imię Natalia i na co dzień zajmuję się ekonomią i finansami. Praca jest moją pasją, więc realizuję się również przy tworzeniu tekstów na bloga ikalkulator.pl. Po pracy spełniam się jako mama i staram się uczyć się moje dziecko przedsiębiorczości od najmłodszych lat. Jest dla mnie inspiracją, dlatego uwielbiam przenosić język ekonomii na tematy codziennego życia.'
Na Facebooku znajdziesz mnie TUTAJ
Na Instagramie jestem TUTAJ
Poplotkować ze mną możesz w mojej grupie TUTAJ
 A moje inspiracje podejrzysz na Pinterest TUTAJ

Do zobaczenia wkrótce! :)

10 komentarzy:

  1. Znam wszystkie te sposoby i stosuję. Dodatkowo uprawiam warzywa i zbieram dzikie owoce oraz warzywa dziko rosnące oraz zioła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie tak robię i serio nic mi nie zostaje:) Zawsze mam na styk;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Roksana Jurga-Kasprzyk31 stycznia 2019 21:55

    Stosuję wszystkie sposoby i do tego kreatywnie wykorzystuję tzw "resztki" jak np hitowy u nas w domu tajski rosół na kościach z pieczonej kaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Blondynki Kreatywnie1 lutego 2019 11:09

    Właściwe planowanie i przechowywanie to klucz do sukces. My sporo pichcimy maż ma lekkostawną diete ja wole pokatne potrawy wiec czasem kreatywność się przydaje.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajne porady, ale u mnie nie da się planować. fakt faktem, mogę zaplanować posiłki na każdy tydzień, ale niestety z kasą problem taki, że u mnie nie da się odłożyć, aby każdego nowego tygodnia latać po świeże zakupy. mięsa kupuje hurtowo i do zamrażalki, ewentualnie mam jakieś drobne na chleb czy wędlinę, ale duże zakupy robimy raz w miesiącu i właściwie przychodzi wypłata i następnego dnia jej nie ma, więc u mnie nie da się zaplanować niestety. może jak trochę z długów wyjdę i szpitali to wtedy będzie lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Samodzielne przetwarzanie - dobra rzecz. Tylko oszczędności czasu tu raczej mało ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Warto przyjrzeć się bliżej gospodarowaniu finansami przeznaczonymi na żywność. Często oczy się nam otwierają ile pieniędzy przepuszczamy niepotrzebnie. Nie lubię marnować jedzenia, ale od czasu do czasu się to zdarza.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja nie gotuję, więc u nas na jedzenie schodzi naprawdę sporo kasy ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. My zawsze kupujemy tyle ile nam potrzeba na dany tydzien. Robię wcześniej plan i listę zakupów, jedzenie się u nas nie marnuje 😁

    OdpowiedzUsuń
  10. N pewno bardzo dobre rady, warto z nich skorzystać, ja też tak robię :-)

    OdpowiedzUsuń

TOP