Analizując poszczególne kategorie kosztowe domowego budżetu, szybko można się zorientować, że wydatki na żywność stanowią z reguły jedną z najistotniejszych grup. Bezsprzecznie z jedzenia zrezygnować nie można (co by to było za życie!), jednak zdecydowanie warto przyjrzeć się bliżej wydatkom jakie ponosimy na wszelkie produkty spożywcze. Pole do optymalizacji kosztowej w tej kategorii jest naprawdę niemałe, co czyni potencjalne oszczędności naprawdę wartymi uwagi. Jak oszczędzać na jedzeniu?
#1 Planuj!
Podstawowa rada w jakimkolwiek aspekcie, związanym z pieniędzmi, zawsze jest taka sama: planuj! Spontaniczne zakupy, choć przyjemne, kończą się zwykle nabyciem wielu niepotrzebnych produktów, które bardzo często dogorywają w szafkach do momentu upływu daty przydatności do spożycia, po czym przy gruntownym sprzątaniu kuchni lądują finalnie w koszu na śmieci. Jak uniknąć takich sytuacji? Planując posiłki na cały tydzień lub przynajmniej kilka najbliższych dni będziemy w stanie przygotować listę wyłącznie tych produktów, które będą nam niezbędne i które na pewno szybko wykorzystamy. Jeśli wizyta w sklepie z listą zakupów nie zdaje w naszym przypadku egzaminu i zawsze kończy się zakupem kilku dodatkowych produktów, pomyślmy o zakupach online lub zabieraniu ze sobą gotówki wystarczającej jedynie na zakup tego, co potrzebujemy. Kartę zostawmy w domu!
Zobacz też: >> TYGODNIOWY PLANNER POSIŁKÓW + GOTOWE JADŁOSPISY DO POBRANIA<<
#2 Kupuj świadomie
Przygotowanie listy zakupów wcale nie zwalnia nas z bycia rozsądnym zarówno w kontekście wyboru samych produktów jak i sklepu, w którym dokonujemy zakupu. Sklepy osiedlowe bardzo często są dużo droższe niż dyskonty, choć nie jest to zasadą. Zlokalizujmy w swojej okolicy najtańszy sklep i w nim dokonujmy niezbędnych zakupów. Mając do wyboru kilka podobnych produktów, koniecznie porównajmy skład i pojemność. Nie kupujmy pakowanych owoców i warzyw, wybierajmy te na wagę, gdyż są zwykle dużo tańsze. Zorientujmy się ponadto, czy sklep oferuje karty lojalnościowe i możliwość gromadzenia punktów. Być może płacąc za zakupy kartą lub telefonem również nasz bank będzie skłonny wypłacić nam jakiś bonus – kart oferujących moneyback jest całkiem sporo na rynku, a wysokość zwrotów w skali miesiąca sięga od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. Łącząc wszystkie wymienione korzyści powinniśmy być w stanie zaoszczędzić przynajmniej kilkadziesiąt złotych w skali miesiąca.
#3 Zadbaj o prawidłowe przechowywanie
#4 Zacznij gotować
Gotowanie to z jednej strony sztuka, zaś z drugiej najskuteczniejszy sposób na wygenerowanie dodatkowych oszczędności. Stołowanie się na mieście to wydatek mieszczący się przeważnie w granicach 15-30 zł. Za te same pieniądze będziemy w stanie przygotować obiad w domu nawet na kilka dni! Analogicznie jest z kanapkami kupionymi na stacji benzynowej lub sklepie zlokalizowanym w sąsiedztwie miejsca pracy. Za gotową kanapkę zapłacimy 5-10 zł, drugie tyle pochłonie kawa. Pijąc ją w domu i robiąc sobie samodzielnie kanapki zaoszczędzimy nawet kilkanaście złotych dziennie. Biorąc pod uwagę fakt, iż w skali miesiąca mamy przynajmniej 20 dni roboczych, potencjalne oszczędności mogą sięgnąć aż kilkuset złotych! Czy potrzeba lepszego powodu, by przekonać się do gotowania?
#5 Naucz się gotować rozsądnie
Gotowanie w domu to niewątpliwie pierwszy krok ku lepszej diecie i oszczędnościom, jednak trzeba być świadomym tego, że dopiero z czasem pojawi się wprawa i doświadczenie, które pozwolą na skalowanie korzyści. O czym mowa? Chociażby o gotowaniu z produktów, które w danym momencie są łatwo dostępne, a przez to przystępne cenowo. Doskonale sprawdzą się przede wszystkim zupy oraz dania jednogarnkowe – zdrowe i pożywne, a przy tym niedrogie i przydatne do spożycia nawet przez kilka dni. Korzyści są zatem dwojakie – z jednej strony oszczędzamy jednocześnie czas, zaś z drugiej pieniądze. Im mniej przetworzonych i gotowych produktów w naszej diecie tym oszczędności proporcjonalnie większe, a sama dieta zdrowsza.
#6 Nie marnuj jedzenia!
Marnowanie jedzenia to nic innego jak bezsensowne wyrzucanie pieniędzy w błoto. By uniknąć takich sytuacji warto nie tylko dobrze planować i kupować tylko te produkty, których naprawdę potrzebujemy, ale też monitorować daty przydatności do spożycia. Produkty z krótką datą przydatności są nierzadko dostępne w atrakcyjniejszych cenach, jednak nigdy nie decydujmy się na ich zakup, jeśli istnieje ryzyko, że nie uda nam się ich wykorzystać. Kusząca cena jest w ich przypadku bardzo często pułapką – zamiast oszczędności generuje tylko niepotrzebny koszt. Przygotowując posiłki dla siebie i bliskich starajmy się również bazować na składnikach, które już posiadamy. Jeśli nie masz pomysłu, co możesz przygotować z posiadanych produktów, koniecznie skorzystaj z pomocy Internetu – wpisz w okienku wyszukiwarki co masz w lodówce, a szybko znajdziesz przynajmniej kilka ciekawych przepisów, bazujących na wymienionych składnikach.
#7 Pomyśl o samodzielnym przetwarzaniu żywności
Nawet najbardziej rozsądne i ekonomiczne podejście do zakupów i gotowania zawsze skutkuje pojawieniem się pewnych „nadwyżek”. Jak je wykorzystać? W tym z pewnością pomogą nam wskazówki naszych mam i babć. Nadmiar mięsa można zawsze zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów. Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie bigosu lub jakiegokolwiek innego dania, które pozwoli w 100% wykorzystać zalegające w lodówce produkty. Biorąc pod uwagę fakt, iż w sezonie letnim wiele warzyw i owoców kupić można w bardzo atrakcyjnych cenach, warto pomyśleć o ich przetworzeniu i przygotowaniu zapasów na zimę. Mowa chociażby o dżemach, za które w sklepach trzeba zapłacić przynajmniej kilka złotych za słoik. Przygotowując je samodzielnie można zaoszczędzić sporo pieniędzy, a dodatkowo być pewnym, że są przygotowane z wysokiej jakości produktów i bez niepotrzebnych konserwantów. Podobnie z innymi przetworami, takimi jak ogórki, papryka czy grzyby. W domowym zaciszu można również hodować zioła, kiełki czy nawet pomidorki koktajlowe. Jeśli dysponujemy choć skrawkiem ogródka pomyślmy też o kilku grządkach z warzywami i owocami.
Oszczędzać na jedzeniu można na naprawdę wiele sposobów. Wymienione powyżej to tylko niewielki wycinek szerokiej palety sprawdzonych i naprawdę skutecznych metod. Warto jednak pamiętać o zachowaniu rozsądku i właściwym zbilansowaniu swojej diety. Nadmierna oszczędność można nas bowiem doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, a w konsekwencji pozostawienia wszystkich zaoszczędzonych pieniędzy w… pobliskiej aptece lub gabinecie lekarskim.
Wpis specjalnie dla nas przygotowała
’Mam na imię Natalia i na co dzień zajmuję się ekonomią i finansami. Praca jest moją pasją, więc realizuję się również przy tworzeniu tekstów na bloga ikalkulator.pl. Po pracy spełniam się jako mama i staram się uczyć się moje dziecko przedsiębiorczości od najmłodszych lat. Jest dla mnie inspiracją, dlatego uwielbiam przenosić język ekonomii na tematy codziennego życia.