3 pyszne napoje z wykorzystaniem lawendy

W tym roku wszystko zakwitło zdecydowanie później! Ten wpis planowałam już rok temu, niecierpliwie czekając na czerwiec, ale przyroda wiosną spłatała nam figla i musiałam poczekać aż do lipca 🙂 Wreszcie są i one – kwiaty, wszechobecne, wprawiające w doskonały nastrój, cieszące oko i duszę. Rzadko, zdecydowanie zbyt rzadko wykorzystujemy je inaczej niż ozdobę! Mój ogród obficie przystraja lawenda – cudowna roślina, dzięki której wokół pachnie, brzęczy; która sprawia, że zmysły są ukojone a uczucie estetyki mile połechtane. Dziś zaproponuję Ci aż 3 przepisy na pyszne i orzeźwiające napoje z wykorzystaniem kwiatów lawendy.

Lawenda – właściwości

napoje z lawenda

Kwiaty lawendy są jadalne. Często używa się ich w kosmetykach, ale w kuchni są zazwyczaj traktowane po macoszemu. Zupełnie, całkowicie niepotrzebnie! Ostatnio trochę eksperymentowałam z lawendą, a oto wyniki moich eksperymentów! Zanim jednak przejdę do przepisów, chciałabym, żebyś poznała co dobrego może przynieść Ci lawenda – w formie spożywczej 😉

  • działa uspokajająco i rozluźniająco
  • ma również działanie moczopędne, żółciopędne oraz rozkurczowe
  • pobudza trawienie, przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit
  • pomaga w zaparciach i niestrawności
  • działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie
napoje z lawenda

Można spożywać zarówno kwiaty świeże, jak i ususzone. Jak suszyć lawendę? Najlepiej ścinać pędy kwiatowe (z łodygą) zanim kwiaty całkowicie się rozwiną. Suszymy wieszając kwiatostanami do dołu. Ja natomiast korzystam z lawendy przez cały okres jej kwitnienia – zbierając kwiatostany bezpośrednio z krzewów. Mogą być już przysychające – wtedy użyj ich mniej, bo mają mocniejszy aromat. Świeżymy kwiatami lawendy można też pięknie udekorować sałatkę! Jak smakuje lawenda? Trochę jak rozmaryn, dlatego też sprawdzi się doskonale w daniach mięsnych, ziemniaczanych czy serowych. Ja skupiłam się jednak na napojach.

Czas na przepisy!

Lemoniada lawendowa

lemoniada lawendowa

Pokochałam ją bardziej niż tę tradycyjną! Lawenda jest tu miłym, aromatycznym i ozdobnym dodatkiem. Taka lemoniada wygląda i smakuje obłędnie, to doskonały napój do letniego obiadu czy przyjęcia.

Składniki na lemoniadę lawendową

750 ml wody
1 cytryna
1 limonka
pół szklanki zmiksowanego arbuza
kilka gałązek lawendy – do napoju wykorzystujemy same kwiaty
słodziwo do smaku – u mnie 3 łyżki ksylitolu
kilka listków mięty
lemoniada lawendowa
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cytrynę i limonkę sparzamy i myjemy, po 1-2 plasterki zostawiamy do wrzucenia, resztę wyciskamy do wody. Arbuza blendujemy i dodajemy do wody, do wszystkiego dosypujemy czegoś słodkiego do smaku – polecam cukier trzcinowy lub ksylitol jako zamienniki białego cukru . Z gałązek lawendy obrywamy kwiatki (część możemy zmiażdżyć w moździerzu lub trochę posiekać) i dorzucamy do napoju. Dekorujemy pozostałymi kwiatami i listkami świeżej mięty. Można podawać z lodem. W takie temperatury jakie serwuje nam tegoroczne lato nawet trzeba 🙂

Napój lawendowy na bazie białej herbaty

napoj lawendowy
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bardzo orzeźwiający, prosty, ale nietypowy napój. Biała herbata dodaje witalności i pobudza, a dodatki sprawiają, że napój stanie się najlepszym towarzyszem podczas letniego dnia.

Przepis na napój lawendowy na bazie białej herbaty

1 l białej herbaty (może być zielona) – smakowej
kilka gałązek lawendy (same kwiaty)
sok z połowy cytryny
gałązka rozmarynu
słodziwo do smaku, jeśli potrzebujesz (ja do tego napoju nie używam, ale jeśli miałabym wybierać, wybrałabym miód)
napoj z lawenda

Ostatnio uwielbiam pić zieloną lub białą herbatę. Raz piłam w restauracji herbatę o nazwie Angel’s Kiss i tak mi posmakowała, że znalazłam w jakiejś internetowej palarni kaw i herbaciarni ten produkt i kupiłam sobie zapas. To właśnie jego użyłam do przygotowania tego napoju, ale każda smakowa biała/zielona herbata da tu radę. Do zaparzonej i wystudzonej herbaty dodajemy: kwiaty z kilku gałązek lawendy, sok z połowy cytryny, gałązkę rozmarynu (nadaje napojowi niesamowitego, korzennego aromatu) i czegoś słodkiego, jeśli mamy taką potrzebę. Ja tego napoju nie słodzę, ale jeśli miałabym to zrobić, wybrałabym odrobinę miodu. A, można dorzucić trochę świeżego, starkowanego imbiru <3

Lawendowe smoothie

Ostatni przepis to coś bardziej treściwego, swą nazwę zawdzięcza nie tylko dodatkowi lawendy, ale również owocom leśnym, które również są w barwach fioletu.

lawendowe smoothie

Składniki na lawendowe smoothie (2 porcje)

250 ml mleka/mleka roślinnego/maślanki/jogurtu – na co masz ochotę
garść jagód
garść malin
garść borówek
garść oberwanych kwiatów lawendy
3 łyżki jagód goji
lawendowe smoothie

To będzie proste – wszystkie składniki blendujemy 😉 Jeśli chcesz, żeby smoothie było jeszcze bardziej treściwe – dodaj jeszcze banana. Taki koktajl wystarczy nawet na śniadanie. Ja ostatnio właśnie koktajle najbardziej lubię jeść (pić 😉 ) rano, bo lekko się po nich czuję i to jedyna pora dnia, gdzie naprawdę nie potrzebuję dużej liczby kalorii, nie to co wieczorem 😀 Po koktajlu nie czuję się zamulona, a przy większym, szczególnie słodkim śniadaniu bywa już różnie (jeśli chesz, zerknij też na inne FIT śniadania, które proponuję, po nich też czuję się super!). A! Owoce leśne możesz używać zamiennie. Co by nie wyszło – będzie pysznie i zdrowo!


Jak Ci się podobają te przepisy? Próbowałaś kiedyś użyć lawendy w kuchni? Bardzo Ci to polecam!

lawenda w kuchni
lawenda w kuchni

Cieszę się, że tu jesteś i że interesują Cię moje treści! Bądź na bieżąco i:

- polub moją stronę na Facebooku TUTAJ
- dołącz do mojej grupy Zadbane i zaradne mamy :)
- śledź kadry z naszego życia na Instagramie TUTAJ
- inspiruj się ze mną na Pinterest TUTAJ