30 pomysłów na obiady dla dzieci

Obiad dla dzieci to czasem nie lada wyzwanie – szczególnie wtedy, gdy mamy w domu bardzo wybredny egzemplarz, niejadka, lub gdy dziecko lubi zupełnie inne rzeczy niż my. Fakt, że wszyscy jesteśmy teraz w trudnej sytuacji, gdy pozostajemy z dziećmi w domach nie wiadomo na jak długo, wcale nie ułatwia sprawy. W niedawno przeprowadzonej przeze mnie ankiecie tylko 10% mam zadeklarowało, że nie brakuje im pomysłu na obiady dla dzieci (i nie tylko, posmakują całej rodzinie!). Stąd przychodzę dziś do Ciebie aż z 30 pomysłami i przepisami na obiady dla dzieci!
To nie przypadek – wpisy kulinarne cieszą się teraz niezwykłą popularnością! Dogadzamy sobie na tej kwarantannie, prawda? Wiesz, co jest dla mnie jedną z NAJPRZYJEMNIEJSZYCH rzeczy w byciu mamą? Jak patrzę, z jakim apetytem moje dzieci jedzą to, co dla nich przygotuję! Uwielbiam patrzeć na ich nie nadążające z otwieraniem się buzie i najedzone brzuszki. Ubolewam tylko nad tym, że nie lubią i właściwie nie jedzą warzyw, jeśli nie są one 'odpowiednio’ przemycone. Wiem jednak, że z tym boryka się wielu rodziców i po prostu przyjdzie czas, gdy dziecko z większą chęcią zacznie sięgać po warzywa. Swoim córkom warzywa podaję głównie w formie zup (uwielbiają wszelkie kremy) lub surówek (dobrze przyrządzone jedzą z chęcią, szczególnie moja 2,5-latka). W tym zestawieniu znajdziesz jednak kilka przepisów na dania główne świetnie przemycające warzywa!
Pomysły na obiady dla dzieci
Obiad z dwóch dań – u mnie, gdy dzieci są w domu – to normalka. Zazwyczaj, gdy dzieci jadają w przedszkolu, my z mężem jemy tylko drugie danie, mimo że w naszych domach rodzinnych obiad ZAWSZE był dwudaniowy. To chyba właśnie obecność dzieci w domu determinuje obecność ZUPY i odwrotnie. A może po prostu kobiety od zawsze przemycały dzieciom warzywa w zupach? 😉 W każdym razie od tego zaczynamy! Przepisy na zupy dla dzieci czas start!
Pomysły na zupy dla dzieci
W większości domów w naszym kraju króluje rosół i pomidorowa – sztandarowe polskie zupy 🙂 Ja jednak w zupach jestem dość liberalna i często próbuję fajnych, nowoczesnych połączeń, na przykład pomidorowa z gruszką albo krem z buraków z musem z malin.
Krem z cukinii
Pyszna, mimo że zielona 😉 I gotowa w niespełna pół godziny!
Składniki:
- 700 g cukinii
- mała cebula
- ząbek czosnku
- bulion warzywny
- łyżka masła
- 50 g śmietany 30%
- sól, pieprz
Wykonanie jest banalne.
- Pokrojoną cebulę i czosnek, cukinię (w niedbale pokrojonych kawałkach) zalej 3 szklankami bulionu warzywnego i dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj razem przez 20 minut.
- Dodaj masło i śmietanę, gotuj 5 minut, zblenduj.
- Ta zupa najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Genialna zupa kalafiorowa
Ja nie przepadam za kalafiorową. I za kalafiorem w ogóle. Ale ta zupa to jest mistrzostwo świata, a od 'zwykłej’ różni ją jeden mały zabieg 😉 To patent mojej mamy, spróbuj go u siebie!
Składniki:
- porcja rosołowa
- włoszczyzna
- kalafior
- ziemniaki
- śmietana 18%
- masło (najlepiej klarowane)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj bulion z włoszczyzną por zostawiając na później – mięso włożyć do zimnej wody, zebrać szumowiny, dodać warzywa, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. To nasza baza do zup – bulion (w tym przypadku drobiowy).
- Wyciągnij wszystko z bulionu.
- Wrzuć do bulionu oczyszczone różyczki kalafiora, gdy zacznie się gotować dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotuj do miękkości (15-20 minut).
- Śmietanę zahartuj i wlej do zupy (ok. 150 ml na duży garnek)
- I patent mojej mamy: na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim pora pokrojonego w półplasterki. Powinno to trwać dość długo – 10-15 minut, żeby zrobił się miękki.
- Pora dodać do zupy i wszystko przyprawić. Możesz też dodać do zupy koncentratu pomidorowego dla zaostrzenia smaku.

Krem z dyni i marchewki
Potrzebne składniki to:
- mała cebula (najlepiej szalotka)
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 spora marchew
- 600-800 g dyni lub musu z dyni
- 150 g śmietany 30% lub mleczka kokosowego
- 50 g sosu sojowego
- bulion warzywny
- sól, pieprz
Zupę przygotujesz w 40 minut. Jest tak pyszna… że wyjadał ją po kryjomu nasz kot 😀
Oto jak ją zrobić krok po kroku:
- Cebulę posiekaj, a obrany imbir zetrzyj na tarce. Wrzuć do garnka razem z pokrojoną drobno lub startą marchewką oraz pokrojoną w kawałki dynią (lub musem).
- Duś razem 15 minut. Często mieszaj. Możesz dolać szklankę wody.
- Dolej 2 szklanki bulionu warzywnego oraz śmietanę lub mleczko kokosowe. Dopraw solą i pieprzem i wlej sos sojowy.
- Gotuj kolejne 20 minut.
- Zblenduj na gładki krem, podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Moje dzieci przychodzą po jeszcze! W wersji dla dorosłych można dodać jeszcze chili 🙂
Więcej przepisów na pyszne zupy dla dzieci (szczególnie tych warzywoopornych) znajdziesz w TYM WPISIE (jest tam również przepis na wspomnianą przeze mnie pomidorową z gruszką):
Przejdźmy do konkretów – oto drugie dania dla dzieci, które prawdopodobnie posmakują Twoim pociechom!
U nas jest kilka pewnych pewniaków, z których ZAWSZE ukręci się smaczny obiad dla dzieci. Są to: bazy takie jak makaron, ryż czy naleśniki, mięso w postaci kurczaka albo szynki oraz dodatki takie jak kremowy sos czy lubiana przez dzieci surówka. I właśnie takie pewniaki chcę Ci tu zaprezentować, na pewno wybierzesz coś dla siebie. Oczywiście to nie oznacza, że jemy tylko makaron i naleśniki – nasza dieta jest zdecydowanie bardziej różnorodna, jednak, gdy chcę, by obiad NA PEWNO był zjedzony bez marudzenia – stawiam na sprawdzone produkty.
Pomysły na obiady dla dzieci – szybkie
Ba, błyskawiczne! Ostatnio córka poprosiła mnie, żebym zrobiła jej makaron ’taki jak ten Twój, mamo, co ostatnio go jadłaś w restauracji, z białym sosem, jak byliśmy na wycieczce’ (dziś brzmi jak zamierzchła przeszłość 🙁 ). Moje dzieci, tak jak i ja zresztą, uwielbiają wszelkiego rodzaju makarony. Sosy to ich wielka miłość – a dla mnie czasem wyzwanie, by odtworzyć to, co zasmakowało im gdy akurat jedliśmy na mieście.
Kokardki ze śmietankowym sosem pomidorowym i kurczakiem
Proste i pyszne danie dla całej rodziny!
Składniki:
- pierś z kurczaka
- kremowy serek śmietankowy lub mascarpone
- domowy sos pomidorowy (lub delikatny BBQ, podam Ci tu przepis właśnie na niego, bo świetnie się z tym daniem komponuje)
- makaron
- sól, pieprz
- możesz dodać ulubione przez dziecko warzywa 🙂 Podduszoną marchewkę, cukinię czy brokuł. Ja nie dodaję, bo wyrzucają.
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, przypraw ulubionymi przyprawami, podsmaż na odrobinie tłuszczu. Wstaw makaron do gotowania. Opcjonalnie przygotuj warzywa.
- Gdy kurczak się zrumieni dodaj 3 łyżki serka i 2 łyżki sosu. Tutaj możesz żonglować proporcjami, żeby uzyskać różny, ale równie fajny efekt! Dla złagodzenia smaku – dodaj więcej serka albo odrobinę mleka. Chcesz intensywny smak – dodaj sosu.
- Podawaj z ugotowanym makaronem. Gotowe 😉

Składniki na domowy delikatny sos barbecue (idealny do mięs, grilla, frytek, pizzy, ale również dań jak to! Porcja to niewielki słoik – można wekować, warto przygotować więcej, bardzo warto! Przepis z Thermomixa przerobiłam na tradycyjny):
- 300 g ketchupu
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 30 g oliwy
- 90 g cebuli
- 40 g płynnego miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu Worcestershire (to on jest w tym przepisie najbardziej charakterystyczny. Jako zamiennik można użyć sosu sojowego)
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta pieprzu i papryki ostrej.
Zacznijmy od sosu! Z jego przygotowaniem przepis nie jest już aż tak błyskawiczny (choć wciąż szybki), ale ten sos jest tak dobry, pasuje do wieeeelu dań, i naprawdę warto go sobie zrobić.
Jak przygotować domowy sos barbecue?
- Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę, podduś na oliwie przez 3 minuty.
- Dodaj ketchup, koncentrat, miód, sok z cytryny, sos Worcester i musztardę, gotuj razem przez 5 minut.
- Dodaj ocet i przyprawy, dobrze wymieszaj, chwilkę razem pogotuj. Sos możesz zblendować, ale nie ma takiej konieczności.
- Można go wekować – wystarczy gorący przelać do wyparzonych słoików i odstawić wieczkiem do dołu.
Makaron z szynką, suszonymi pomidorami, kukurydzą i mascarpone
Mascarpone to ostatnio jeden z moich ulubionych składników w kuchni. Nic innego nie sprawi, że sos będzie idealnie kremowy. Sama rzadko go jadam, ale moje dzieci go uwielbiają, zarówno na słodko, jak i na słono. Dziś mega szybka i pyszna propozycja.
Potrzebne składniki:
- kilka plasterków ulubionej szynki
- 2 suszone pomidory + odrobina zalewy
- 3 łyżki kukurydzy
- czubata łyżka mascarpone
- sól, pieprz
- ulubiony makaron (u nas ostatnio królują kokardki)
To danie przygotujesz błyskawicznie, zajmie Ci to tyle ile będzie gotował się makaron.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju z suszonych pomidorów. Podsmaż na nim pokrojoną drobno szynkę, po chwili dodaj pomidory (również drobno pokrojone). Od razu zajmij się gotowaniem makaronu.
- Dodaj mascarpone, dopraw wedle uznania, dorzuć odsączoną kukurydzę, chwilę razem mieszaj, by osiągnąć idealną konsystencję.
- Wymieszaj z ugotowanym makaronem, możesz posypać parmezanem.
Makaron z pesto z marchewki
*Ten przepis i zdjęcie pochodzi z bloga Wysmakowane.pl – TUTAJ oryginalna receptura.*
To propozycja Kasi z bloga Wysmakowane.pl. którą poprosiłam o wsparcie w przygotowaniu tego wpisu – szczególnie poleciła ona kilka dań ze swojego bloga, które uwielbiają jej dzieciaki. A szybciej już być nie może!
Składniki:
- 4 marchewki
- pełna łyżka ziaren słonecznika
- pół łyżki pestek dyni
- spory ząbek czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 120 g dowolnego makaronu
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Marchewki umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Zalej lekko osoloną wodą i gotuj do miękkości. W tym czasie pestki słonecznika i dyni zarumień na suchej patelni.
- Czosnek i natkę drobno posiekaj.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Marchew odsącz zostawiając pół szklanki wody. Przełóż do kielicha blendera. Dodaj czosnek, pestki i natkę (opcjonalnie zostaw trochę pestek i natki do dekoracji). Dopraw wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zblenduj, dolewając w międzyczasie cienką strużką oliwę. Na koniec dodaj tyle wody pozostałej po gotowaniu marchewki by uzyskać pożądaną konsystencję.
- Podawaj z ugotowanym makaronem i opcjonalnie posyp resztą ziaren i natką pietruszki.

Placki na słodko
Które dziecko nie lubi placków? To danie o tyle uniwersalne, że nada się i na śniadanie, i na obiad, i na kolację. Na blogu mam już przepisy na 4 rodzaje placków bardzo lubianych przez dzieci. Pierwsze trzy znajdziesz w tym wpisie, jest mega hitem, szczególnie w czasach kwarantanny 😉
Czwarty przepis to placuszki ryżowe z jabłkami i publikowałam go już we wpisie z SZYBKIMI JESIENNYMI OBIADAMI, ale żebyś nie musiała już krążyć wkleję go też tutaj:
Placuszki ryżowe z jabłkami
Potrzebne składniki:
- ugotowany ryż (100 g)
- szklanka mąki (jeśli wybierzesz bezglutenową, dodaj połowę mniej)
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- mleko
- 2 średnie starkowane jabłka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj i ostudź.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj wszystko dokładnie.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Placuszki doskonale smakują z cukrem pudrem.

Placki z kaszy jaglanej
*Ten przepis i zdjęcie pochodzi z bloga Wysmakowane.pl – oryginalny przepis znajdziesz TUTAJ.*
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 70 ml mleka
- olej z pestek winogron
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- Przesiej suche składniki (obie mąki, proszek do pieczenia) i wymieszaj. Kaszę opłucz na sitku bieżącą, chłodną wodą. Przelej wrzątkiem i przełóż do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Ugotuj wg czasu na opakowaniu. Lekko ostudź i zmiksuj blenderem z dodatkiem mleka, soli, pieprzu i łyżki oleju.
- Wmieszaj łyżką suche składniki ze szczypiorkiem.
- Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Nakładaj po czubatej łyżce ciasta i smaż po 2 minuty na stronę do zarumienienia się placków.

Omlet a’la pizza
To jest mój obiad awaryjny, gdy nie mam czasu albo ochoty gotować. Moje dzieci kochają pizzę (kto jej nie kocha?), a mi nie zawsze chce robić się domową. Kochają też omlety i postanowiłam to połączyć (to też świetne śniadanie albo kolacja!).
Potrzebne składniki (2 dziecięce porcje):
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- odrobina soli, oregano
- ulubione dodatki: u mnie szynka, oliwki, kukurydza
- kilka plastrów mozzarelli
- ketchup lub sos pomidorowy.
Przygotowanie:
- W wersji puszystej: ubij najpierw białka i dodaj do nich żółtka, mąkę i mleko, wymieszaj. W wersji leniwej: rozbełtaj jajko i analogicznie: wymieszaj z mąką i mlekiem.
- Na patelni rozgrzej trochę jakiegoś tłuszczu (masło, oliwa, olej) i wylej omleta. Odczekaj z 2 minuty i posyp omlet solą i oregano. Ułóż na nim dodatki. Na samej górze ułóż mozzarellę.
- Pizzę przykryj pokrywką i smaż na niewielkim ogniu do czasu aż jajko całkowicie się zetnie a ser roztopi.
- Podawaj z ketchupem lub sosem pomidorowym.

Ryż z zaparzanym indykiem
Nie mogłam nie dodać tego tutaj – zaparzany indyk to moje ostatnie odkrycie – podpatrzone u Kasi. Zaparzany indyk pojawił się u Kasi w TYM przepisie na indyka w sosie mango curry. To jest po prostu poezja, a wykonanie jest banalne i idealnie sprawdzi się w przepisach na obiady dla dzieci.
Potrzebne składniki:
- filet z piersi indyka
- ryż
- groszek konserwowy
- koncentrat pomidorowy
- jajko
- bulion warzywny
Ten przepis dzielimy na dwa etapy. Rano lub poprzedniego dnia wieczorem przyrządzamy indyka, a resztę robimy w porze obiadu 🙂
Przygotowanie:
- Pierś z indyka pokrój w plastry 1,5-2 cm i wrzuć na gotujący się bulion. Od razu wyłącz i odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Ryż ugotuj w reszcie bulionu, odsącz i wrzuć na patelnię z groszkiem i łyżką koncentratu pomidorowego. Dopraw wg smaku, możesz delikatnie posłodzić, bo koncentrat da kwaśny posmak.
- Na koniec wymieszaj z jajkiem na patelni i podaj z zaparzonym indykiem.

Zdrowsze fish&chips
*Ten przepis i zdjęcie pochodzi z bloga Wysmakowane.pl – TUTAJ oryginalny przepis.*
Nie dość, że pyszne, nie dość, że szybkie, to jeszcze rybne 😉 A do ryb czasem dziecko trzeba mocno przekonywać!
Potrzeba będzie:
- 2 łyżki oliwy
- ćwierć łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, tymianku
- dwa bataty
- 600 g białej ryby (najlepiej polędwicy z dorsza)
- 1/4 cytryny
- 120 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- 120 ml wody gazowanej w temperaturze pokojowej
- jajko w temperaturze pokojowej
- olej rzepakowy
- sól i biały pieprz
Przygotowanie:
- Oliwę wymieszaj w misce z przyprawami. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Rybę umyj pod chłodną, bieżącą wodą i wytrzyj papierowymi ręczniczkami. Upewnij się, że nie ma ości. Pokrój na kawałki, skrop cytryną i odstaw.
- Przygotuj panierkę. Do miski przesiej mąkę i sól, wlej wodę gazowaną i wbij jajko. Wszystko krótko, dokładnie roztrzep. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj mąki; jeśli za gęste, dodaj wody gazowanej.
- Na patelni mocno rozgrzej olej rzepakowy. Rybę przetrzyj ręczniczkiem do sucha. Oprósz z obu boków solą i pieprzem. Maczaj w cieście i od razu smaż na rozgrzanym tłuszczu. Po zdjęciu z patelni odkładaj na papierowe ręczniczki.
- Podawaj z czym lubicie – propozycja Kasi to frytki z batatów i sos jogurtowo-czosnkowy – znajdziesz przepis w podlinkowanym na górze wpisie.

Pomysły na obiady dla dzieci – gdy masz odrobinę więcej czasu
Risotto z pomidorami
Proste i pyszne! Moje dzieci uwielbiają risotto i kaszotto, a wcześniej nigdy bym je o to nie podejrzewała – wystarczyło spróbować! Tym się po prostu zajadały i każda zjadła po dużej miseczce. Polecam jako jedna z propozycji na obiady dla dzieci.
Składniki:
- 1 szalotka
- 50 g twardego sera
- 300 g ryżu do risotto
- 300 g pomidorów obranych ze skóry (najlepiej świeżych)
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy
- 50 g masła
- czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- około 700 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Pomidory natnij i zalej wrzątkiem.
- Pokrojoną w drobną kostkę szalotkę z czosnkiem podsmażać na oliwie ok. 3 minuty.
- W międzyczasie obrać i pokroić pomidory i dodać je do garnka razem z ryżem.
- Dodać 70-80 ml bulionu (może być białe wytrawne wino, bez obaw, potrawa nie będzie zawierała alkoholu, ale wiem, że rodzice często zamiast wina w przepisie dodają bulion lub wodę. Ja dodaję wino i w oryginalnym przepisie jest wino. Dzieci się nie skarżą 😉 ) – gotować wszystko razem minutę.
- Podzielić bulion na 3 części, wlewać stopniowo i mieszać z ryżem obserwując jak odparowuje. Wszystko będzie trwało mniej więcej tyle ile wynosi czas gotowania ryżu. Po dodaniu pierwszej części dodać cukier, pieprz i sól.
- Gdy ryż będzie odpowiedniej miękkości wyłącz ogień i dodaj ser i masło, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 minuty – wtedy risotto będzie miało idealną konsystencję.

Potrawka z indyka
*Ten przepis i zdjęcie pochodzi z bloga Wysmakowane.pl – oryginalny przepis i wszystkie wskazówki znajdziesz TUTAJ .*
Delikatna, w sam raz na obiad dla dzieci. Podobno najlepsza wersja, jaką udało się wypracować naszej ekspertce, Kasi.
Składniki:
- 400 g piersi indyka
- 3 skrzydełka indyka
- włoszczyzna: 1 duża marchewka, 2 średnie pietruszki, kawałek selera, 3 cm kawałek pora, opcjonalnie łodyga selera naciowego razem z liśćmi
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy do bulionu: 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, ok 8 ziarenek czarnego pieprzu
- garść rodzynek
- pół opakowania mrożonej marchewki z groszkiem (225 g)
- 1/4 cytryny
- 20 g mąki pszennej
- 20 g masła
- łyżeczka cukru
- śmietana 18% do zabielenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zaczynamy od bulionu. Zobacz jak robi to Kasia:
Dalej jedziemy tak:
- Przygotuj bulion, na koniec przecedź go, wyciągnij skrzydła i piersi i oddziel mięso od kości. Zostaw też marchew i pietruszkę. Pokrój w drobniejsze kawałki.
- Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw.
- Przygotuj zasmażkę: w dużym garnku rozgrzej masło i szybko wmieszaj w nie mąkę. Powinna powstać gładka masa. Małymi porcjami dodawaj do tej masy 700 ml bulionu energicznie mieszając.
- Dodaj do zasmażki mięso i warzywa z bulionu, zagotuj i dorzuć mrożoną marchewkę z groszkiem.
- Gotuj razem jakieś 10 minut, dodaj sok z 1/4 cytryny, cukier i rodzynki. Zagotuj, spróbuj, dopraw, gotowe!

Nuggetsy pieczone
Które dziecko nie kocha nuggetsów? Ja bardzo często przyrządzam je w domu, staram się jednak wybierać ich zdrowszą, pieczoną wersję. Panierka z płatków kukurydzianych jest pyszna i chrupiąca i dzieci uwielbiają taką wersję!
Składniki:
- piersi z kurczaka lub indyka
- marynata: olej, papryka słodka, curry, sól
- panierka: jajko, płatki kukurydziane
Przygotowanie:
- Mięso pokrój na kształt nuggetsów.
- Przygotuj marynatę: trochę oleju wymieszaj z papryką, curry i solą, obtocz w niej kurczaka, może tak postać nawet całą noc (dobrze by było odstawić minimum na pół godziny).
- W misce rozbełtaj jajko (możesz dodać trochę mleka), maczaj w nim kurczaka i obtaczaj w zmiażdżonych płatkach kukurydzianych.
- Nuggetsy układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz przez 15 minut w 200 stopniach.
- Doskonale smakują z domowymi frytkami 🙂

Pulpeciki
Jakie? A od wyboru do koloru 🙂 Pulpecikom również poświęciłam osobny wpis (znajdziesz w nim mięsno-ryżowe pulpeciki w sosie pomidorowym, pulpeciki w sosie z serka topionego oraz bazyliowe pulpeciki z indyka), w którym swoje kulinarne dzieła pokazała Kasia z bloga Wysmakowane, tak właśnie ją poznałam, przez tę pierwszą współpracę 🙂
Pulpeciki w sosie serowo-porowym
To już moja propozycja, pochodzi z wpisu 5 SZYBKICH, ROZGRZEWAJĄCYCH ZIMOWYCH OBIADÓW. Gwarantuję – te pulpeciki są naprawdę pyszne 🙂
Składniki:
- mięso mielone z indyka
- bułka kajzerka
- por – biała część
- cebula dymka
- sól, pieprz, lubczyk, majeranek
- śmietankowy serek topiony
- jajko
Wykonanie:
- Bułkę kajzerkę namocz w wodzie.
- Mięso mielone wymieszaj ze sporą ilością lubczyku, dodaj jajko, odciśniętą z wody kajzerkę, skrojoną cebulę dymkę, a szczypiorek zostaw do podania (albo i nie 😉 ). Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Formuj pulpeciki i gotuj je przez 15 minut w bulionie.
- W międzyczasie pokrój w półplasterki por i podsmaż go na maśle aż się zeszkli. Posól i dodaj pół łyżeczki cukru. Dodaj opakowanie śmietankowego serka topionego, poczekaj aż wszystko się połączy.
- Do sosu dodaj ugotowane pulpeciki i jeszcze chwilę razem pogotuj.
- Podawaj z czym lubicie, tutaj: kasza jęczmienna.

Kotleciki rybne z ziemniakiami
*Ten przepis i zdjęcie pochodzi z bloga Wysmakowane.pl – KLIK przeniesie Cię wprost do oryginanego przepisu.*
Idealne dla dzieciaków. Spróbuj, a nie pożałujecie! Kotleciki rybne z ziemniakami to świetna propozycja na kolejny rybny obiad dla dzieci.
Składniki:
- 300 g dowolnej ryby bez ości i skóry
- 400 g ziemniaków
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 jajka
- mąka do panierki
- bułka tarta do panierki
- 100 g gęstego jogurtu greckiego (lub pół na pół z majonezem)
- mały ogórek kiszony
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 czerwonej cebuli
- 3 łyżki parmezanu
- pieprz i sól
Przygotowanie:
- Przygotuj sos. Jogurt wyłóż do miseczki. Dodaj starty ogórek kiszony, łyżkę posiekanych kaparów, 1,5 łyżki soku z cytryny, pół drobno posiekanej cebuli i startego parmezanu. Wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Rybę zgrilluj w piekarniku lub na patelni.
- Ziemniaki ugotuj, dobrze odparuj i ostudź, po czym dokładnie rozgnieć praską lub widelcem.
- Rybę i ziemniaki włóż do miski, dodaj drobno posiekany szczypiorek, 1 jajko, pozostały sok z cytryny, drugą łyżkę posiekanych kaparów i resztę posiekanej cebuli. Dopraw do smaku po pół łyżeczki soli i pieprzu i dobrze wymieszaj. Masa powinna wyjść dość zwarta.
- Wilgotnymi dłońmi formuj kotleciki i panieruj tradycyjnie, po kolei w: mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Wykładaj na rozgrzaną blaszkę piekarnika, skrop olejem i piecz w 200 stopniach z opcją grilla przez 8 minut, po czym obróć na drugą stronę i piecz kolejne 8 minut. Podawaj z sosem.

Pomysły na surówki dla dzieci
Tutaj MUSI być sztos, żeby było zjedzone. Podam Ci przepis na 3 sprawdzone przeze mnie i inne mamy w moim otoczeniu surówki, które dzieci naprawdę lubią (chyba, że są TAKIMI antysurówkowcami jak moja starsza córka, wtedy nawet najnowsza Barbie nie da rady jej przekonać).
Surówka z marchewki i jabłka
Smak mojego dzieciństwa <3 Wystarczy: starkować jabłko i marchewkę w dowolnej, ulubionej proporcji i przyprawić je wedle uznania. Ja za dzieciaka jadłam taką surówkę po prostu z cukrem. Teraz lubię jeszcze dodać trochę jogurtu naturalnego i skropić wszystko sokiem z cytryny.
Surówka z pora i kukurydzy
Por to wbrew pozorom nie wróg publiczny nr 1 w diecie dziecka. Drobniutko pokrojony i odpowiednio potraktowany staje się bardzo smaczny, w sam raz do obiadu dla dzieci.
Składniki:
- biała część pora
- pół puszki kukurydzy
- 1/2-1 jabłko
- sól, pieprz, cukier, majonez lub jogurt naturalny
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Pora przekrój wzdłuż, następnie w półplasterki, posól i odstaw na kilka minut. Wylej powstały sok, przepłucz pora i odciśnij. To zabierze jego ostry i gorzkawy posmak.
- Do pora dodaj pół puszki kukurydzy konserwowej i starkowane jabłko.
- Skrop sokiem z cytryny, posól, dodaj szczyptę pieprzu i cukru. Dodaj trochę majonezu lub jogurtu naturalnego (lub mix tych dwóch) i dokładnie wymieszaj.
Surówka coleslaw
Moja ulubiona, a moja młodsza córka z obiadu jako pierwszą wyjada właśnie ją! To nie może być przypadek 😉
Składniki:
- 300 g białej kapusty
- 1 spora marchew
- mała cebula (możesz pominąć jeśli wiesz, że będzie problem, ja ją kroję bardzo drobno)
- 2 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie 2 łyżki octu jabłkowego (możesz pominąć)
- 2 łyżki (płaskie) majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj lub w miarę drobno pokrój.
- Marchewkę starkuj a cebulę pokrój bardzo drobno.
- Bardzo dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny, octem, majonezem, jogurtem, miodem i przyprawami.
Podobają Ci się moje przepisy?
Zapraszam Cię do pobrania napisanego przeze mnie e-booka MOJA KUCHNIA, w którym znajdziesz wiele przepyyyysznych propozycji dla całej rodziny, znajdą się tam też obiady dla dzieci 🙂 Wystarczy zapisać się do mojego newslettera (pamiętaj o potwierdzeniu maila, który do Ciebie przyjdzie <3)
Do współpracy zaprosiłam Kasię z bloga Wysmakowane – na którego serdecznie Cię zapraszam po inspiracje stricte kulinarne. Pssst! To mój ulubiony! Dla rodziców maluszków Kasia przygotowała ostatnio e-booka z przepisami na rozszerzanie diety. Takie przepisy to towar deficytowy – a wiedzy i doświadczenia jako mamie trójki dzieci i świetnej kucharce Kasi odmówić nie można. E-book ukazał się akurat gdy kończyłam prace nad tym wpisem i jeśli masz w domu maluszka, lub znasz kogoś, kto ma – naprawdę WARTO zapoznać się z tą propozycją <3 Klik w poniższe zdjęcie przeniesie Cię do sklepu Kasi 🙂