Magda M. blog: Kulinarnie: Omlet z waniliowym kremem i malinami

14 września 2014

Kulinarnie: Omlet z waniliowym kremem i malinami


Dzień dobry!

Ponieważ od jutra zaczyna się nowe wyzwanie blogowe, które ponownie będzie wymagało 5 dni, moje posty pójdą troszkę w odstawkę, więc w ramach nadrabiania jeszcze dziś coś pysznego - idealne na śniadanie bądź podwieczorek na słodko - przepyszny naleśnikowy omlet z sosem waniliowym i malinami, odpowiedni dla diabetyków lub słodkich mam. Zapraszam!


Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka mąki orkiszowej,
  • 1 łyżka mąki amarantusowej,
  • łyżeczka masła,
  • 125 g serka homogenizowanego naturalnego,
  • 15 g mleka w proszku odtłuszczonego,
  • łyżka ksylitolu,
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego,
  • maliny.


Przygotowanie:


Przygotowanie kremu to nic trudnego - po prostu mieszamy serek homogenizowany, mleko w proszku, ksylitol i ekstrakt waniliowy aż ładnie się połączą. Odstawiamy do lodówki.


Następnie ubijamy białka na sztywno.


Potem dodajemy do nich żółtka.


Potem miksujemy jajka z mąką i mlekiem.


W międzyczasie na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy na nią masę jajeczną.


Po kilku minutach, kiedy omlet się zarumieni, przerzucamy go na drugą stronę.


Przekładamy na talerz, polewamy kremem waniliowym (z podanych składników wychodzą 2 porcje kremu) i dekorujemy malinami. Gotowe! Smacznego ;)







A Wy, lubicie śniadania na słodko? :)

3 komentarze:

  1. Wygląda niezwykle smakowicie :) Muszę wypróbować, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam mniam... a mleko w proszku nie zawiera czasem cukru? jak pomiary u Ciebie po takim śniadanku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, mleko w proszku zawiera sporo węgli, ale przy 8g na porcję to będą może 4g... U mnie cukry po tym w normie ;) Nie ma pieczywa, nie ma problemu ;)

      Usuń

TOP