Magda M. blog: Kulinarnie: Chrupiące ciasto jogurtowo-kokosowe z płatków żytnich

5 listopada 2014

Kulinarnie: Chrupiące ciasto jogurtowo-kokosowe z płatków żytnich


Cześć!

Dziś coś wyjątkowego, szczególnie dla słodkich mam, którym na codzień może brakować słodyczy. Kiedy zobaczyłam przepis na to ciasto wiedziałam, że muszę pokusić się o zrobienie jego cukrzycowej wersji. Ale! Dla osób nie muszących zważać na poziom cukru to też będzie niebo w gębie :)

Składniki:

Na chrupiące ciasto:

  • 1 szklanka płatków owsianych (dałam żytnie),
  • 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego,
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1/4 szklanki ksylitolu,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli.

Na nadzienie jogurtowo-kokosowe:

  • 3 białka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki ksylitolu,
  • 400 ml jogurtu greckiego light (w oryginalnym przepisie jogurt naturalny),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

Składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszać.



Przygotowując nadzienie, najpierw ubić białka na sztywno. Następnie, stopniowo dodawać do nich cukier. Później do mieszanki dodać mąkę i ubijać przez około 2 minuty. Na koniec wsypać do mieszanki wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie wszystko wymieszać.


Na spód niewielkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ok. 60% ciasta (u mnie  papier wyłożony 'na odwal się', bo oryginalnie ciasto pieczone miało być w blaszce, ale wg mnie ilość składników lepiej komponowałaby się właśnie w tortownicy, dlatego też zmieniłam formy w ostatniej chwili ;)). Następnie wylać na to nadzienie i przykryć je pozostałym ciastem.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.


Wygląda i pachnie obłędnie! Smakuje jeszcze lepiej ;)


Z podanej ilości składników otrzymamy 8 solidnych kawałków. 



Jak widać w przepisie, ciasto zawiera cukier i jest baaardzo słodkie, jeśli komuś odrobina cukru mocno wybija poziomy glukozy można spokojnie zmniejszyć ilość cukru zwykłego i trzcinowego w przepisie. U mnie, mimo, że na zakazane produkty jestem dość wrażliwa, zjedzenie mega wielkiego kawałka nie spowodowało skoku glukozy. Dlatego, jeśli macie ochotę na coś słodkiego i normalny deser (bo nikt nie powiedziałby, że jest w jakikolwiek sposób dietetyczny), gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu :)

10 komentarzy:

  1. Aż mi zapachniało kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, jeszcze takiego nie robiła, więc może przetestuję :)
    Zapraszam na wyzwanie na moim blogu, jeśli masz ochotę :)

    http://magiczneslowaa.blogspot.com/2014/11/wehiku-czasu-wspomnienia-z-dziecinstwa.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, jest pyszne :)

      Pewnie, że mam ochotę na wyzwanie, dzięki, że dałaś znać, zabiorę się za to na dniach :)

      Usuń
  3. mmmmniamm wyglada smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No moja droga jestem z Ciebie dumna! ciacho na wypasie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) Szkoda, że sama nie umiem takich cudowności wymyślać, tylko odtwarzam, na szczęście mojemu podniebieniu jest to obojętne ;)

      Usuń
  5. Zapowiada sie pychotka. Slinka mi pociekla. Pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
  6. Wole naturalne slodkosci np suszone owoce czy orzeszki jako przerywnik czy podwieczorek. Pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
  7. No, no, no. Muszę powiedzieć, że jeszcze takiego ciasta nie próbowałam :) Oj, kusi :)

    Zapraszam do siebie:)
    www.tosiowamama.pl
    może akurat konkurs z matą do wygrania dla maluszkach się przyda :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

TOP