Magda M. blog: Paella z krewetkami i szparagami

2 czerwca 2016

Paella z krewetkami i szparagami


Ależ się ociągałam ostatnio z kulinariami! Dlatego dziś proponuję Wam coś ekstra - hiszpańską potrawę - paella z dodatkiem krewetek, szparagów i zielonego groszku. Danie to jest przepyszne, a przy tym łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio (lub innego okrągłego)
  • 200-250 g krewetek
  • 80 ml białego, wytrawnego wina
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • pół szklanki zielonego groszku
  • 12 szparagów
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • duży pomidor
  • przyprawy: kurkuma, papryka słodka, papryka ostra, szafran, sól, pieprz (ja użyłam gotowej mieszanki do paelli, którą kupiłam w specjalnym zestawie do przyrządzania tego dania)


Przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażać na niej przez ok. 5 minut pokrojoną w drobną kostkę cebulę i plasterki czosnku. Dodać do tego pokrojonego w kostkę pomidora (bez skóry). Czas na przyprawy! Dodajemy pół łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki, dużą szczyptę ostrej papryki, kilkanaście nitek szafranu. Danie można przygotować też bez niego, ale paella bez szafranu jest jak żołnierz bez karabinu ;) Smażyć razem 2 minuty


Na patelnię wlać wino, zagotować i podsmażać wszystko razem jeszcze 2 minuty, po czym wsypać ryż. Dokładnie wymieszać i podsmażać kolejne 2 minuty. Po tym czasie na patelnię dolewamy bulion i wszystko dokładnie mieszamy. Zostawiamy na dużym ogniu bez przykrycia na 15 minut. Od tego momentu dania NIE WOLNO mieszać.


Danie już na początku za sprawą przypraw nabiera pięknego koloru

Po dodaniu bulionu paella wygląda jak zupa
Ale po jakimś czasie ryż pęcznieje, po 15 minutach powinno to wyglądać mniej więcej tak

W międzyczasie przygotowujemy szparagi i krewetki. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Pod wpływem nacisku same łamią się tam, gdzie powinny. Ucinamy je na takiej samej długości tak, żeby na średnicy patelni zmieściły się 2 kawałki. Resztę łodygi kroimy na plastry. Krewetki rozmrażamy pod bieżącą wodą, a jeśli są świeże, oczyszczamy. 


Po upływie 15 minut na patelnię wsypujemy zielony groszek (może być mrożony), szparagi w kawałkach, a w ryż wciskamy krewetki i układamy na wszystkim szparagi. Posypujemy wszystko solą i pieprzem, przykrywamy, zmniejszamy ogień i tak gotujemy jeszcze 8-10 minut.




Zestawiamy z ognia i dajemy daniu jeszcze 2 minuty pod przykryciem. Podajemy z kawałkami cytryny, na patelni. Przekładamy dużą łopatką na talerz, przed zjedzeniem możemy wycisnąć na wszystko sok z cytryny. Dekorujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki.




Oryginalny przepis pochodzi z mojej ulubionej Kwestii smaku

A teraz ważne pytanie do Was: Co powinnam zrobić z resztą wina, które otworzyłam do przyrządzenia paelli:

A: przygotować zupę, np. cebulową
B: przygotować inne danie główne, np. risotto
C: wypić.

Dajcie znać co myślicie, naprawdę mam dylemat!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP