Składniki
1,2 kg pałek z kurczaka (mogą być też inne części)
1,2 kg batatów
duża cebula, a nawet 2
5 cm kawałek imbiru
8 ząbków czosnku
2 puszki krojonych pomidorów
bulion drobiowy
szklanka masła orzechowego
szklanka orzeszków ziemnych (prażonych, niesolonych)
łyżka kolendry mielonej
łyżeczka pieprzu cayenne
sól i pieprz
natka kolendry (u mnie pietruszki, bo nie było ;) )
olej do smażenia
Przygotowanie
Pałki z kurczaka posolić i usmażyć kolejno na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni lub garnku (partiami, żeby się nie udusiły), dopóki nie zbrązowieją. Zdjąć z ognia i na tym samym oleju zeszklić posiekaną cebulę. Po kilku minutach do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Chwilę razem podsmażyć i dodać pokrojone w średnią kostkę bataty.
Do garnka dolać 1 litr bulionu, pomidory z puszki, masło orzechowe, orzeszki, kolendrę i przyprawy. Dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z sosu kurczaka i kroimy mięso na mniejsze kawałki, wrzucając z powrotem do sosu. Skórki możemy również pokroić i dodać do potrawy, albo je wyrzucić.
Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Ma być ostro i pieprznie, ale oczywiście wszystko wg własnych upodobań :) Podajemy z posiekaną kolendrą.
Smacznego!
*Oryginalny przepis
Ale pyszności, to prawda kurczaka je się bardzo często, czy to pierś, skrzydełka, udka. Smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę czadowo i z przepisu widzę, że by mi smakowało. przepis sobie zapisuję do spróbowania :) ciekawi mnie tylko, czy bataty ugotują się, kiedy dodasz pomidory z puszki (zawsze mnie uczono, ze warzywa nie ugotują się w kwaśnym). Czy najpierw czekasz, że się w bulionie ugotują? a tak w ogóle, to ile tego bulionu?
OdpowiedzUsuńWręcz się rozgotowały, dlatego skróciłam czas gotowania z 90 minut do 60 ;) A buliony 1 l. Z podanej ilości składników wychodzi giga porcja, rekomenduję zmniejszyć ilość, jeśli nie chcecie tego jeść przez 3 dni :D A i obłędnie smakuje w tortilli :)
OdpowiedzUsuńRzadko mnie fascynują przepisy kulinarne, ale ten jest rewelacyjny! Uwielbiam orzeszki i bataty, więc chyba pokonam moja niechęć do gotowania i zrobię tę potrawę! :)
OdpowiedzUsuń