Magda M. blog: Kulinarnie: Tagliatelle z prosciutto, suszonymi pomidorami i rukolą

18 września 2015

Kulinarnie: Tagliatelle z prosciutto, suszonymi pomidorami i rukolą


Cześć!

Ależ dawno nie publikowałam tu żadnego przepisu! Nadrabiam więc! W tym tygodniu zrobiłam na obiad rewelacyjny makaron, smakiem nie odstępował tego, który często jadam w naszej ulubionej włoskiej restauracji. Nie chwaląc się - wyszedł, no wyszedł rewelacyjnie. Do tego jest super szybki w wykonaniu! Polecam!



Składniki (na 2 porcje):
  • 200 g świeżego makaronu tagliatelle,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 14 połówek pomidorów suszonych,
  • 20 pomidorków koktajlowych,
  • 60 g szynki prosciutto,
  • 1,5 łyżki pasty z suszonych pomidorów (można pominąć),
  • 2 garści rukoli.

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać klarowane masło. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, plasterki szynki i suszone pomidory w równej wielkości kawałki. Podsmażać przez 2-3 minuty. W międzyczasie ugotować makaron.



Chwilę przed wyciągnięciem makaronu na patelnię wrzucić pomidorki koktajlowe i pastę z suszonych pomidorów (swoją kupiłam w Biedronce). Kiedy makaron się ugotuje, odcedzić go i razem z rukolą wrzucić na minutę na patelnię. Dokładnie wymieszać.


 Gotowe! Szybko, przyjemnie, mega smacznie!




Koniecznie spróbujcie i dajcie znać, czy smakowało!

1 komentarz:

  1. Lubię ten makaron. Dawniej robiłam go po prostu z kurczakiem i dużą ilością pietruszki. Wypróbuję twój przepis :)
    Moje-ukochane-czytadelka

    OdpowiedzUsuń

TOP