Dziś znów makaron, czyli coś co lubię najbardziej 🙂 Tym razem w wersji lekkiej, letniej, zdrowej, kolorowej i pożywnej. Pycha! Oto przepis na makaron z cukinią i wędzonym łososiem.

Składniki:

– 1 średnia cukinia (ok. 250 g),
– cebula czerwona (ok. 100 g),
– łosoś wędzony (100 g),
– ser feta (45 g),
– oliwa z oliwek,
– sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano, majeranek.

Przygotowanie:


Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oliwy z oliwek. Dorzucić do niej pokrojoną w półtalarki cukinię, dolać trochę wody i poddusić razem, aż cukinia będzie al dente (nie za miękka, nie za twarda).
W międzyczasie wstawić makaron. Ja wykorzystałam resztki spaghetti i świderków 🙂 Kiedy uznamy, że miękkość cukinii jest odpowiednia, wrzucamy na patelnię pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i ser pokrojony w drobną kostkę. Ja zamiast fety zawsze używam sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego z Biedronki. Wychodzi na to samo 😉 Gdy ser się rozpuści wszystko przyprawiamy odrobiną soli (uwaga! feta i łosoś są mocno słone, nie przesadźcie!), pieprzem, i po 1/3 łyżeczki majeranku, tymianku, oregano i bazylii.

Wszystko podlewamy 2 łyżkami wody z makaronu.

Taki sosik wychodzi bardzo lekki, ze zdecydowaną nutą ziół. Polecam miłośnikom letnich smaków 🙂

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’https://www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-92187595-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Cieszę się, że tu jesteś i że interesują Cię moje treści! Bądź na bieżąco i:

- polub moją stronę na Facebooku TUTAJ
- dołącz do mojej grupy Zadbane i zaradne mamy :)
- śledź kadry z naszego życia na Instagramie TUTAJ
- inspiruj się ze mną na Pinterest TUTAJ